Доступність посилання

ТОП новини

Електронний вимір сучасної книги


Книжкова ярмарка у Франкфурті
Книжкова ярмарка у Франкфурті

Крамар Вероніка

Берлін – Майбутнє книги та нові технічні можливості читання – такі основні теми щорічного книжкового ярмарку у Франкфурті. Найбільше книжкове дійство у світі відвідали понад 280 000 гостей. Сім з половиною тисяч учасників зі 106 країн світу представили свою книжкову продукцію. Особливим гостем була цього року Ісландія. Якою є сучасна книжка у вимірі електронної реальності?

Еволюція матеріальних форм книги має довгу історію. Від епохи глиняних та дерев’яних дощечок, папірусів та пергаментів, від паперових книг до виникнення нової форми – електронної. Саме у вимірі технологічних інновацій осягає сучасна людина новий спосіб читання.

Цифрові форми передачі текстів та зображень відіграють все більшу роль. Саме ця тема широко обговорювалась на книжковому ярмарку у Франкфурті. На думку фахівців, цей еволюційний перехід від друкованої книги до різноманітних електронних медіа триватиме ще не один рік.

За словами директора ярмарку Юрґена Буса, сьогодні книжкова галузь перебуває у стані змін та реформацій. Вона стоїть перед новими можливостями, що обумовлені процесом дигіталізації, а саме виникнення нових комунікаційних каналів, форматів, технологій та платформ. Все більше й більше книжок виходять на ринок в електронній формі.

Проте експерт Берлінського літературного колоквіуму Юрґен Беккер вважає, що друковані книжки навряд чи зникнуть, принаймні найближчим часом. На думку фахівця, популярність електронної книги, зокрема у Німеччині, не є високою.

«Сегмент ринку електронних книжок у Німеччині досить малий, десь 3 відсотки. Наприклад, в Америці електронні книги продаються у великій кількості, а рівень продажу друкованих знижується. Не виключено, що й у Німеччині рівень продажу електронних книжок може піднятися. Я, наприклад, ще ніколи не користувався електронною книгою і віддаю перевагу традиційній книзі. Так, я консервативний, хоча, можливо, через декілька років щось зміниться», – каже Беккер.

Якій формі книги надати перевагу – це особиста справа кожного. Але помітною є її популярність серед молодих людей.

«Чому я взагалі купую книгу - це основне, а вже потім усе залежить від власних звичок. Тобто, що я хочу прочитати, чому і в який спосіб я хочу це зробити. Серед основних переваг електронної книги я назвала б її практичність, швидкість та функціональність роботи зі змістом тексту», – розповіла керівник проектів освітньої організації книжкової торгівлі Німеччини Медіакампус Юдіт Гоффманн.

Щодо практичності, то експерти й користувачі вказують на невеликий розмір електронної книги, що дозволяє її всюди мати при собі і при цьому мати доступ до цілої бібліотеки. Проте серед недоліків позначили її технічні проблеми та погіршення зору через читання з електронного екрану. Хоча сучасні «Кіндли» – марка електронної книги – постійно вдосконалюються. Завдяки електронним можливостям, автори сподіваються охопити більший сегмент ринку, а також полегшити й прискорити поширення своїх робіт. Та й заощадити кошти, що витрачаються на друк. Проте слід враховувати й певні негативні моменти.

«Небезпека, яка пов’язана з електронними книгами, полягає у можливості поширення нелегальних копій. Тоді автор нічого не зможе заробити, на відміну від продажу друкованих версій. У Німеччині вже є випадки, коли нелегальні копії бестселерів пустили в обіг. Така небезпечна тенденція вже є досить помітною. У цій справі є дуже важливим захист авторських прав», – говорить експерт Берлінського літературного колоквіуму Юрґен Беккер.

Попри те, що культура і ментальність сучасної людини формуються у вимірі електронної реальності, електронні версії, як вважають експерти, у жодному разі не стануть повною альтернативою друкованим версіям. Наскільки звичний формат книги зникає у минулому, побачимо наступної осені. І знову – у Франкфурті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG