Доступність посилання

ТОП новини

Зовнішню політику Києва формує Москва?


Президенти Дмитро Медведєв і Віктор Янукович на зустрічі у Донецьку, 18 жовтня 2011 року
Президенти Дмитро Медведєв і Віктор Янукович на зустрічі у Донецьку, 18 жовтня 2011 року

Київ – Переорієнтація зовнішньої політики України із західних орієнтирів на східні є наслідком діяльності, зокрема спецслужб Росії. Про це заявив директор «Центру дослідження армії, роззброєння та конверсії Валентин Бадрак. На його думку, російські розвідники, а також урядовці та дипломати виграли всі інспіровані ними інформаційні війни проти України. Утім, у владі заперечують будь-який вплив з боку Москви на офіційну політику Києва.

Операції з інформаційного впливу на Україну, що інспірувалися Росією, позначилися на формуванні чинної влади і, зрештою, на ускладненні відносин із країнами Європи, вважає військовий експерт Валентин Бадрак. Інформаційні кампанії з дискредитації України в очах представників країн Європи та дискредитації українських очільників в очах самих же українців не вщухали кілька років поспіль, каже він.

«Наша реальність насправді є певним наслідком подій 2006-9 років. Все, що робилося Російською Федерацією на дипломатичному фронті, на таємному фронті, де спецслужби були задіяні, на суто інформаційному фронті, використовувався, звичайно, і енергетичний важіль. Все це дозволило Російській Федерації реалізувати план зі зміни зовнішньополітичного курсу», – зазначив Бадрак.

Росію в Україні цікавлять лише преференції для бізнесу – Зубов

У владі заперечують існування впливу Москви на політику Києва. У російського бізнесу є інтереси в Україні, але історії про шпигунів та навмисне вкидання інформації є явним перебільшенням, запевнив Радіо Свобода член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, депутат із фракції Партії регіонів Валентин Зубов.

«Ситуація в країні вже давно залежить від самих українців. Всі ці балачки щодо «руки Москви» – це вже коли немає чого казати. Безумовно, є деякі питання, пов’язані з тим, що великий бізнес в Росії, як і в Україні, ненажерливий, хоче в Україні мати свої преференції. А відносно того, що державна політика – гнобити Україну, проводити психологічну війну з боку Росії – це маячня», – наголосив Зубов.

Російські агенти є серед депутатів і урядовців – Шкіль

Водночас, в опозиції погоджуються з думкою військового експерта Валентина Бадрака. Росія завжди прагнула поглибити свій вплив на Україну, а в останні два роки можливості щодо реалізації цього прагнення значно розширилися, заявив Радіо Свобода член парламентського комітету в закордонних справах, заступник голови фракції БЮТ-«Батьківщина» Андрій Шкіль.

«Агенти впливу у нас є серед урядовців, депутатів, які є агентами впливу саме Росії. Росія дуже інтенсивно впроваджує свою зовнішню політику через діяльність зовнішньої розвідки. Я думаю, ніхто цьому не дивується, а у Росії цього ніхто не приховує. Україна є одним із головних об’єктів впливу», – наголосив Шкіль.

Боротьба російської політичної еліти за відновлення впливу на Україну та діяльність на її території російських спецслужб стали темою книги Сергія Бадрака «Східна стратегія». Автор наголошує на тому, що книга є художньою, але це визначається у першу чергу тим, що образи головних героїв є збірними, а імена відомих політичних діячів змінені.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG