Доступність посилання

ТОП новини

Шантажист Янукович в обіймах із Росією чи на шляху до Європи? (світова преса)


Прага – Справа не в Януковичу, а в тому, що ЄС може втратити Україну, якщо буде пов’язувати євроінтеграційні процеси лише зі справою Юлії Тимошенко, вважає чимало експертів у Європі. Одні європейські оглядачі схвалюють твердий тон Брюсселя щодо демаршу Президента Януковича цього тижня, інші закликають до «поміркованості і здорового глузду» у стратегічному мисленні Євросоюзу та України. Деякі західні експерти закликають ЄС тримати Україну на шляху до інтеграції і подальшого повного членства в Євросоюзі.

Відомий лондонський аналітик із «Ґардіан» Тімоті Ґартон Еш, із одного боку, хвалить Брюссель за твердість його позиції стосовно поведінки Президента Януковича цього тижня, але, разом з тим, вважає, що Європа «не повинна розглядати справу Тимошенко як привід відмовлятися від Києва». Аналізуючи «цікаве питання» про те, де Янукович буде у четвер на Кубі чи в Бразилії, Тімоті Ґартон Еш не виключає, що у думках Янукович уже може «перелітає» до Москви. «Євросоюз не повинен дозволити шантажувати себе прихованими погрозами, які тепер так часто демонструють у Києві: якщо ви не будете працювати з нами такими, якими ми є, ми ляжемо у ліжко до Росії», – зауважує лондонський спостерігач. Еш також вважає, що головним політичним уроком для Європи у справі зацікавленості Україною, де чи не найбільше вболіває за євроінтеграцію Києва Польща, має бути те, що «деградовані, пропиті, корумповані суспільства, яким була донедавна і Польща, можуть стати сучасними, відкритими і демократичними». Автор прозоро натякає тут на Україну і вважає, що справа нині не в Януковичу, якому ЄС може, при нагоді, побажати «щасливої дороги хоча б до російської Камчатки», а у верховенстві закону та мудрій політиці, котрі роблять чудеса і «навіть повертають ріки назад», якщо поталанить.

Відомий аналітик із Атлантичної ради США Борут Ґрґіч зазначає на сторінка «Москоу Таймз», що внаслідок нинішнього хаосу у стратегічних стосунках між ЄС та Україною «обидві сторони мають погані шанси – багато втратити внаслідок цього». Аналітик переконаний, що питання щодо Тимошенко сторонам варто розглядати окремо, щоб воно не заважало більшим справам, зокрема просуванню України шляхом конвергенції з ЄС, що у підсумку привело б Україну до повного об’єднання з Євросоюзом. Тому автор закликає обидві сторони: і ЄС , і Україну – до «поміркованості та здорового глузду у стратегічному мисленні».

Американське аналітичне видання «Стратфор» розмірковує про ймовірний кінцевий програш України у своїй нинішній грі, «маневруванні Києва між ЄС і Росією, коли мається на меті розширення співпраці з обома сторонами, ніколи не схиляючись у кінцевому наслідку в один бік». Слабкість України у цьому маневруванні між двома значно сильнішими сторонами (ЄС і Росія) може врешті призвести до падіння в обійми, яких вона намагалася завжди уникати, попереджають у «Стратфорі».

Брюссельське видання EUObserver не виключає, що «Україна має намір об’єднатися з Росією, а не в зоні вільної торгівлі з ЄС», коли український прем’єр заявляє в Москві про приміряння Києва до Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі замість укладення зони вільної торгівлі з ЄС. Ця заява стала наслідком перенесення Брюсселем візиту Президента Януковича до європейської столиці. Видання ЄС також інформує про ультиматум Президента України до ЄС, коли у середу в телевізійному інтерв’ю Віктор Янукович заявив про ймовірність відмови від угоди з ЄС, якщо там не буде обов’язкового пункту про чітку перспективу членства України в ЄС.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG