Доступність посилання

ТОП новини

Крах режиму Каддафі та уроки для світу


Прага – Рада НАТО обговорила ситуацію в Лівії і, ймовірно, найближчим часом оголосить про завершення своїх операцій у небі цієї країни. Національна перехідна рада Лівії готується до реформування влади і шукає місце перебування старшого сина Каддафі Сейф-аль-Іслама. ООН тим часом вимагає розслідувати обставини смерті Муаммара Каддафі та його сина Мутассема. На Заході заявляють, що доля Каддафі є попередженням для інших диктаторів світу, при цьому згадують і росіянина Володимира Путіна.


Лідери США, європейських та низки інших країн вважають, що крах режиму Каддафі в Лівії послужить уроком для інших авторитарних лідерів і попереджають при цьому деяких із них.

Видний американський сенатор-республіканець Джон МакКейн назвав загибель Муаммара Каддафі та крах його режиму закономірним явищем. «Я думаю, що диктатори в усьому світі, включаючи Башара Асада, можливо, навіть пана Путіна, або когось із китайських лідерів, всі вони почали трішки більше нервуватися, побачивши, як повстав народ Лівії», – зазначив МакКейн.

Операції військово-повітряних сил країн-членів міжнародної коаліції у небі Лівії завершені. Вся країна перебуває під контролем Національної перехідної ради (НПР). Про це заявив у п’ятницю міністр закордонних справ Франції Ален Жуппе.

Захід очікує найближчими днями дій тимчасової влади Лівії стосовно переходу до реформ. Про це сьогодні йшлося на раді НАТО в Брюсселі. Від НПР Лівії очікують проведення демократичних виборів та рішучих кроків із примирення після громадянської війни.

ООН вимагає розслідування обставин смерті Каддафі

Відомство ООН з прав людини та міжнародні правозахисні організації заявляють про необхідність розслідувати обставини смерті Муаммара Каддафі. За словами представника ООН, існує щонайменше 4 версії загибелі скинутого лівійського лідера. НПР Лівії стверджує, що Каддафі загинув у перестрілці після того, як був схоплений повстанцями. Однак є свідоцтва того, що Каддафі застрелили ті, хто його схопив.

«Я беззаперечно можу запевнити вас, що Муаммар Каддафі був убитий не внаслідок удару авіації», – сказав журналістам виконувач обов’язків прем’єр-міністра Лівії Махмуд Джибріл.

Влада Лівії перенесла похорони Муаммара Каддафі та його п’ятого сина Мутассема, який також був нібито застрелений в Сірті при спробі втечі. ООН і правозахисні організації вимагають розтину тіл загиблих і розслідування обставин смерті.

Лікар Ібрагім, який оглядав тіло Муаммара Каддафі, стверджує, що той був убитий вдома пострілами в живіт, впритул, відразу ж після захоплення ще живим.

Суперечливі інформації надходили у п’ятницю про долю одного з синів Каддафі Сейф-аль-Іслама. За одними даними, він і надалі на волі, за іншими – був поранений і захоплений у місті Злітені на заході Лівії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG