Доступність посилання

ТОП новини

Посол Німеччини: Україна віддаляється від європерспективи


Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзет вважає, що вимога Києва внести до тексту угоди про асоціацію України і Європейського Союзу перспективу українського членства в ЄС не може бути виконана як компроміс.

«Насамперед не варто думати, що ще на стадії переговорів, як пошук «компромісу», можна домовитися і прописати в тексті угоди про асоціацію «перспективу». Перспектива з’явиться тоді, коли в Україні буде побудована «Європа». Але наразі ми швидше ще більше від цього віддалилися, ніж наблизилися», заявив він в інтерв’ю в суботньому числі тижневика «Дзеркало тижня. Україна», оприлюдненому напередодні на сайті видання DT.UA.

Коментуючи заяву Президента Віктора Януковича, що Київ може й перенести терміни підписання угоди про асоціацію з ЄС, якщо в її тексті не буде запропоновано перспективу членства України, посол додав: можливо, Президент Янукович хотів цим сказати, що угода стає для уряду України менш пріоритетною. Проте досвід показує, що шлях до ЄС знаходять лише ті країни, які справді з усією потугою прагнуть туди».

Він також звернув увагу, що питання про можливість парафування та подальшого підписання угоди про асоціацію залишається відкрите, доки у в’язниці перебуває колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. «Доки угода не підписана, процес ратифікації не можна розпочинати. Від цього залежатиме все, – а з огляду на те, яким виглядає стан речей тепер, у мене немає оптимізму щодо підписання», – заявив він.

Посол також нагадав: «Я не бачу жодних великих розбіжностей у Європейському Союзі, коли йдеться про оцінку подій в Україні, навіть якщо є спроби зацікавленої сторони викликати таке враження… Там існує глибоке розчарування українським керівництвом. Той, хто хоче приєднатися до ЄС, повинен погодитися з тим, що його оцінюватимуть за європейськими цінностями і стандартами. Все інше не відіграє жодної ролі».

«Наступний важливий крок наближення до ЄС зможе відбутися лише в тому разі, якщо ЄС переконається, що рівень верховенства права відповідає певним стандартам, що тиск на опозиційні сили не зростає, що забезпечується дотримання свободи преси та свободи слова і що буде проведено вільні вибори, на яких опозиція отримає можливість вступити у рівноправну конкурентну боротьбу з владою. За всіма цими пунктами поки що є сумніви. Все це робить відтермінування підписання угоди про асоціацію можливим, а нині ще й, швидше, імовірним», – заявив Ганс-Юрґен Гаймзет.

При цьому в інтерв’ю DT.UA він висловив жаль, що «від зволікання процесу підписання угоди про асоціацію постраждає, зрозуміло, насамперед населення України, оскільки метою, звичайно, є включення України у сферу добробуту ЄС та сприяння за допомогою угоди про вільну торгівлю подальшому розвиткові країни на засадах ринкової економіки».
XS
SM
MD
LG