Доступність посилання

ТОП новини

Куди рухається німецьке село?


Вероніка Крамар Берлін – Майбутнє сільського господарства Німеччини є однією з основних тем, яку жваво дискутують німецькі аграрії. Асоціація сталого сільського господарства, до складу якої входять провідні представники аграрної галузі Німеччини, оголосила про спільну ініціативу сталого розвитку німецького сільського господарства.

Лише близько трьох відсотків населення Німеччини має безпосереднє відношення до справжнього сільського господарства. Всі інші купують продукти у магазинах і не мають уявлення, яким чином їх виробляють, вважає виконавчий директор асоціації сталого сільського господарства Німеччини Ґібфрід Шенк.

За словами експерта, німецькі селяни вже досить довгий час піклуються реалізацією сталої стратегії, але саме зараз, коли об’єми виробництва зростають через збільшення кількості населення, дотримання сталого розвитку є, як ніколи, актуальним і необхідним.

На сьогоднішній день землю використовують більш інтенсивно, аніж це було 20 років тому. Зміна клімату, застосування пестицидів є серед основних факторів негативного впливу на розвиток сільського господарства. То ж основними умовами сталого розвитку є збереження природного середовища, обмеження обсягів використання синтетичних хімікатів, мінімальна оранка ґрунту, відмова від масового промислового тваринництва та від генетично модифікованих організмів.

І синам, і онукам

За словами Ґібфріда Шенка, традиційне сільське господарство Німеччини завжди було пов’язане зі сталим розвитком, оскільки селянин має піклуватись про майбутнє, тобто, як саме вести сільське господарство таким чином, щоб зберігати природні, соціальні, економічні умови для наступних поколінь.

«Селянин має стежити за станом ґрунту, води, за тим, щоб зберігся широкий рослинний спектр. Він має робити все, щоб і сини його, і онуки змогли б на тій землі жити і далі розвивати сільське господарство. Селянин не повинен працювати на вичерпування своїх ресурсів», – говорить експерт.

Серед основних питань, які вирішують німецькі аграрії, є й те, яких розмірів має бути сільськогосподарське підприємство майбутнього, чи повинно воно розширюватись.

Ґібфрід Шенк зазначає, якщо селянин не матиме достатньо грошей, щоб утримувати своє господарство, він не зможе забезпечувати населення продуктами свого виробництва. Це змусить його піти в місто шукати інші можливості для заробітку. Таким чином має бути дотримана рівновага між трьома основами – економічною, соціальною та екологічною.

Експерт вважає, що саме такого розвитку має дотримуватись і сільське господарство України, яке на початку 90-х мало дуже потужний потенціал порівняно з іншими галузями, проте розвиток ґрунтувався виключно на економічній основі без урахування соціальної та екологічної. Саме у збалансованому напрямку мають рухатись сьогодні не тільки окремі країни, а й світ в цілому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG