Доступність посилання

ТОП новини

Колишній прокурор: рішення ВСУ про закриття справ Тимошенко не було


Рішення Верховного суду України про закриття кримінальних справ, порушених проти Юлії Тимошенко, ніколи не існувало. Про це в інтерв’ю виданню «Комсомольська правда» заявив колишній заступник Генпрокурора Микола Обіход, який керував розслідуванням справ Тимошенко у період з 1997 до 2002 року.

За його словами, нібито існуюче рішення Верховного суду про закриття справ, що стосуються діяльності корпорації ЄЕСУ, є дезінформацією. «Ніколи не існувало рішення Верховного Суду про закриття справ Тимошенко або про підтвердження законності рішень Генпрокуратури про їх припинення. Я, мабуть, один із небагатьох в Україні, хто прочитав рішення того самого спільного засідання двох палат ВСУ», – сказав він.

За словами колишнього прокурора, адвокати Тимошенко дійсно звернулися до суду зі скаргами на попередні рішення судів після того, як колишній Генпрокурор Святослав Піскун закрив всі справи. Після цього, як зазначив Микола Обіход, «суд констатував: оскільки Генпрокуратура закрила справи, значить, усі попередні рішення судів різних інстанцій, незручні для Тимошенко, автоматично перестали бути юридично значущими».

«Тому Верховний Суд і сам не припиняв ці справи, і не приймав рішення про підтвердження законності рішення Генпрокурора Піскуна. Тобто Верховний Суд «умив руки», пославшись на чинні рішення Генпрокуратури, і не перевіряв їхню законність», – розповів колишній заступник Генерального прокурора.

Генеральна прокуратура поновила кримінальну справу проти Юлії Тимошенко, закриту у 2005 році. Колишнього прем’єра звинувачують у замаху на розтрату 450 мільйонів доларів з держбюджету за допомогою перекладання на державу боргів корпорації ЄЕСУ.
XS
SM
MD
LG