Доступність посилання

ТОП новини

Ніколаєнко: «В Україні немає якісної освіти»


Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що статки освітян у наступному році зростуть ще більше, ніж у нинішньому. Про це він сказав напередодні Всеукраїнського з’їзду працівників освіти, що має відбутися у п’ятницю, що присвячений визначенню стратегії розвитку освітньої галузі до 2021 року. Тим часом Радіо Свобода стало відомо, що під час з’їзду може пролунати низка виступів із критикою якості української освіти та принципів її фінансування.

З’їзд повинен визнати, що в Україні немає якісної освіти і визначити шляхи виходу з такої ситуації, сказав Радіо Свобода екс-міністр освіти, голова громадської ради працівників освіти і науки Станіслав Ніколаєнко. Він також розповів, що Мінсовіти запросило його до участі у заході після тривалих вагань, відтак доповідь довелося готувати в останній вечір. Виступаючи на з’їзді Станіслав Ніколаєнко має намір звернути увагу колег-освітян, урядовців та депутатів на те, що зміст освіти має переглядатися кожні 5 років, а до фінансування освіти мають бути залучені бізнес-структури. Лише законодавство, що зробить інвестування в освітні заклади вигідним, дозволить створити сучасну матеріальну базу та достойно оплачувати працю викладачів, зазначив Станіслав Ніколаєнко.

«Нам потрібні світоглядні зміни. Якщо ми погодимося з тим, що на освіту зараз припадає 6 відсотків внутрішнього валового продукту, а закон говорить , що має бути 10 відсотків ВВП, тоді не немає про що говорити і не потрібно збиратися на з’їзд. Тобто, різниця у 70 мільярдів – це ті кошти, яких не вистачає на бібліотеки, комп’ютери, спортивні зали, лабораторії університетів, верстати профтехучилищ. Якщо немає тонального мікроскопа у КПІ, то як можна побачити наночастку?» – сказав Ніколаєнко.

Гроші будуть після реформи – Баранов

У парламентській більшості майбутнє освітньої галузі вбачають у реалізації реформаторських ідей, розповів Радіо Свобода, член парламентського бюджетного комітету, депутат від Блоку Литвина Валерій Баранов. Кошти на освіту будуть тоді, коли вони витрачатимуть ефективно, відзначив він.

«Це може відбутися тоді, коли буде проведена відповідна реформа. Коли буде оптимізована система шкіл, коли у нас не буде шкіл з 3-а учнями і одним вчителем, а для цього ми повинні будемо забезпечити шкільними автобусами. Коли ми в Україні скоротимо, мінімум, удвічі кількість університетів, що випускають безробітних, визначимо ринок трудових ресурсів і будемо мати державне замовлення для підготовки тих фахівців, які потрібні економіці», – вважає Баранов.

Утім, прем’єр-міністр Микола Азаров напередодні з’їзду освітян, пообіцяв, що наступного року їхня заробітна плата помітно зросте. За словами голови уряду, упродовж 2012 року середня зарплата вчителя вищої категорії буде збільшена на 700 гривень і становитиме близько 3400 гривень. Він також запевнив, що упродовж останнього року заробітна плата вчителів зросла на 500 гривень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG