Доступність посилання

ТОП новини

За день до відкриття стадіону у Львові не обійшлось без проблем і скандалів


Президент України Віктор Янукович під час візиту стадіону у Львові, 28 жовтня 2011 року
Президент України Віктор Янукович під час візиту стадіону у Львові, 28 жовтня 2011 року

Львів – Відкриття стадіону у Львові до Євро-2012 відбудеться в суботу, але й після святкувань будівництво триватиме. У п’ятницю Президент Віктор Янукович перевіряв стан справ щодо підготовки Львова до Європейського чемпіонату з футболу і запевнив, що все буде гаразд. Тим часом експертів турбує подальша доля євроарен після Євро-2012.

Традиційно візит Президента, який вкрай рідко буває у Львові, відчула більшість львів’ян. Правоохоронці заблокували рух на дорогах міста ще задовго до прибуття першої особи держави. Громадський транспорт розвертали, а машини зупиняли.

Представники Комітету опору диктатурі, які напередодні обіцяли показати Віктору Януковичу «червону картку» і провести масовий протест, зібрали заледве 70 осіб. Учасники акції розійшлися, так і не дочекавшись прибуття Президента на автобусний завод.

Євростадіон зводять поспіхом

Тим часом на стадіоні робота кипіла повним ходом. Спортивна арена наразі не готова. Роботу підганяють поспіхом до відкриття, працюють будівельники в авральному режимі і зараз. Навіть з неба видно, що роботи достатньо, зауважив Віктор Янукович.

«Я коли сьогодні зверху дивився, летів, то у мене склалося враження, що багато проблем. Але, коли поговорив із виконавцями, то вони мене запевнили, чим скоріше ми поїдемо, тим скоріше вони почнуть працювати», – сказав глава держави.

Новий стадіон у Львові вміщатиме 33 тисячі глядачів. Він найбільший у Західній Україні і має бути комфортним, із бізнес-секторами, корпоративними ложами, численними ресторанами і кав’ярнями, з місцем на паркування для понад 4 тисячі автомобілів, із десятками розважальних центрів. Усе це «спортивне диво» обійшлось державному бюджету, тобто платникам податків, у понад 2 мільярди гривень, а ще понад 100 мільйонів гривень місто взяло у кредит.

Від кінця 2008 року, коли почалось будівництво львівського стадіону, кілька разів його вартість зростала. Увесь процес зведення об’єкту супроводжувався скандалами, в тому числі й міжнародними, непорозуміннями і десятками кримінальних справ. Дехто із працівників СБУ у Львівській області, хто виявив фінансові зловживання, позбувся роботи. Але на сьогодні усі карні справи закриті. Звісно, що такі умови не привабили інвесторів, щоб вкласти гроші у спортивну арену. До того ж поважні бізнесмени не бачили ефективності від подальшого використання стадіону у Львові.

Адже на утримання арени потрібно щонайменше близько 2 мільйонів гривень у місяць. Нині питанням ефективного використання усіх чотирьох українських стадіонів займається державна агенція «Спортивні арени України». Місцеві чиновники сподіваються, що стадіон у Львові орендує футбольний клуб «Карпати», але жодного погодження немає.

Місце розташування львівського стадіону не приваблює

За словами представника комітету Громадського контролю за Євро-2012 Тетяни Тимошенко, місце під стадіон у Львові обрано недоцільно, уряд не виробив моделі утримання стадіону, немає жодного реального бізнес-проекту. Про це експерти заявляли ще три роки тому, але не були почуті.

«Ми звертались з пропозицією організувати підготовку до Євро на підставі бізнес-моделі, моделі планування видаткової частини і розрахунку плану доходів від використання цих об’єктів, які були збудовані під час підготовки. Це не було враховано. Яким чином будуть обслуговуватися об’єкти після Євро? Це питання для всіх. Чи можна використовувати ефективно? Це теж питання. Втім існує кілька моделей у світі. Частину приміщень можна віддати в управління приватним компаніям, а вони за рахунок прибутку обслуговують нерентабельну частину. Щоб підвести графік проведення турнірів, потрібно постійно розвивати інфраструктуру. Або можна сформувати інвестиційний фонд за американською схемою утримування нерентабельних об’єктів. Однак в Україні досі немає сценаріїв розвитку подій щодо використання цих спортивних об’єктів», зазначає Тетяна Тимошенко.

Львівський стадіон не буде самоокупним, переконана експерт, а тому місцевому бюджету доведеться його утримувати.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG