Доступність посилання

ТОП новини

Об’єкти Євро-2012. Час завершувати?


Про те, в якому стані на сьогоднішній день перебувають об’єкти, необхідні для проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році, Радіо Свобода розпитувало у Валерія Пустовойтенка, радника Президента, колишнього прем’єра України.

Об’єкти Євро-2012. Час завершувати? (І)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина перша

Об’єкти Євро-2012. Час завершувати? (ІІ)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина друга

– Валерію Павловичу, Ви повернулися з інспекції зі Львова. Як там готуються до зустрічі «Євро-2012»? Львів буде готовий вчасно?

На кожному об’єкті, які сьогодні готуються до «Євро», перш за все несе повну відповідальність наша держава – Україна. І, тим більше, ми наближаємося до 20 річниці незалежності, то потрібно говорити тільки про краще, а не про те, що не зовсім гарно.

Об’єкти і Донецьк, і Харків готують дуже сильно. У той же час під час матчу Україна-Швеція не зовсім працювали електронні квитки. І це теж є невеличка проблема. Тому підготовка до «Євро» не має або дрібних питань, або дуже великих питань. Кожне питання, яке сьогодні є, або недолік викликають відповідні незадоволення.
«Олімпійський» готується дуже сильно. Термін, який встановлено, – це 8 жовтня. Футбольний матч зі збірною Німеччини запланований вже на 11 листопада

Я сьогодні теж був на засіданні штабу на стадіоні «Олімпійський». На минулому тижні був на «Олімпійському», подивився. Стадіон готується дуже сильно. Термін, який встановлено, це 8 жовтня. А футбольний матч зі збірною Німеччини запланований уже на 11 листопада.

– Є інформація, що найбільшою популярністю серед матчів «Євро-2012» у фанів, які вже замовили і викупили квитки, користується якраз фінальний матч чемпіонату, який відбудеться у Києві. І про це офіційно заявлено. І навіть показано у таблицях.

І дуже всі хвилюються. Тому що попередня інформація була, що, мовляв, встигнуть здати до Дня Незалежності. Потім – що ще переносять. Тепер ми говоримо про жовтень.
Стадіон у Києві буде найсучасніший у Європі й у світі

– Навіть Президент України Віктор Федорович Янукович, який був останній раз на стадіоні, подивився і запитав: коли?
Він сказав, що пропонували до річниці незалежності, але ми вивчимо і назвемо дату, коли можна здати стадіон.

Була вивчена ця дата, тому що було дуже багато питань, перш за все фінансування, проектно-кошторисна документація. І коли нам наші іноземні замовники, і виконавці, тому що замовники є на ту продукцію, яку ми не отримуємо, поставлять нам обладнання, в тому числі покрівлю і так дальше. І якраз іноземці, які проектували стадіон, а від них ми не відійдемо, тому що стадіон у Києві буде найсучасніший у Європі й у світі на сьогоднішній день.

Але коли не було проплачено ще два роки тому німецькій фірмі, яка робить покрівлю на «Олімпійському», вони знайшли ще одного замовника на виготовлення такої ж покрівлі.

– А чому тоді не проплатили? Ми знаємо відповідь на це запитання?

– Не було коштів. Це було ще при тій владі. Я не хотів би про це говорити. Не виплатили гроші, тому що в бюджеті було недостатньо грошей. І це один із елементів сьогодні зриву можливих тих термінів, які сьогодні будуть.

Сьогодні вже 34 прольоти накриті, ставляться крісла. І дуже висока підготовка на стадіоні «Олімпійський». Мережі абсолютно всі підготовлені. Розглянули питання. Є такі проблематичні . Готується поле, асфальтуються бігові доріжки, турнікети, огорожа.

І такі два складних питання. З Гонконгу йде корабель, який везе ці тенти. Домовилися з «Антоновим» – великим літаком «Мрією» хочуть привезти ще 8 сегментів покрівлі на стадіон «Олімпійський». Десь 19-20 числа має бути в Києві. Якщо прибуде, то ми можемо у той термін закінчити ці роботи.

Крім того, щоб усі роботи були закінчені, треба зробити наладку всієї системи: електро-, водо- та теплопостачання. Тобто усіх мереж. Табло повинне працювати, звукова апаратура, телефонний зв'язок, інтернет і так далі.

– Які фахівці працюють на будівництві?

– Всі працюють.

– Хто це? Це громадяни України?

– Громадяни України, а покрівлю роблять німецькі представники, працівники, інженери повністю, що піднімали троси, натяжку стадіону, елементи покрівлі. І вони роблять покрівлю на «Олімпійському».

А так зроблене оздоблення, крісла ставляться. Єдине, що будуть крісла ставитися у vip-зоні , там м’які крісла будуть, їх будуть ставити після того, як буде закінчена покрівля, щоб не пошкодити.

– Одне із запитань, яке часто виникало, коли обговорювали те, що відбувається з будівництвом «Олімпійського», це те, чи будуть реалізовані всі вимоги УЄФА щодо безпеки?
Абсолютно всі будуть реалізовані (вимоги УЄФА щодо безпеки – ред.). Без цього ніхто ж не підпише акт про відкриття стадіону

– Абсолютно всі будуть реалізовані (вимоги УЄФА щодо безпеки – ред.). Без цього ніхто ж не підпише акт про відкриття стадіону. Тому це роботи дуже небезпечні. А безпека – це не тільки сама чисто безпека громадянина, вона залежить від того, як будуть вести себе елементи конструкції.

– І від якості робіт.

– І від якості робіт.

Що стосується «Олімпійського», то я впевнений, що всі терміни будуть. І коли буде відкритий стадіон, я думаю, що Президент не буде відкривати ні в якому разі, коли не буде повністю акту про ввід в експлуатацію стадіону.

Так само було в минулому році, коли відкривали у «Борисполі» термінал «F». Хотіли під День Незалежності відкрити стадіон. І коли готували програму (я у цьому брав участь), запитали: буде запущено термінал? Тобто, приїхали в аеропорт, взяли квиток, умовно, на Прагу, повинні пройти контроль, як огляд багажу, так і особисто, сісти і полетіти. Аеропорт був готовий, термінал. А треба ж його ввести в систему міжнародну, яка працює як в Європі, так і в світі, і слідкувати за процесами, які будуть проходити в аеропорту.

Тому так і на стадіоні. Це не просто стадіон. А ми закінчили роботу, треба комплексно ввести.

Пане Пустовойтенко, у нас дуже часто, коли терміни піджимають, коли дуже відповідально, щось дуже хочуть показати, що зробили, то потім виходить, що щось не так зроблено, як це треба. Не хотілося б, щоб це було з об’єктами 2012.

Міст новий через Дніпро здавали, урочисто відкривали, а тепер їде машина у крайньому правому ряду, а там повиростали такі горби, невідомо чому. Ясно, що тут важко знайти відповідальних.

Яким чином контролюється якість на об’єктах?
«Контроль щонайвищий. Контроль також і з боку СБУ, МВС і навіть прокуратури – за якістю робіт»

– Контроль високий. Є інспекція архітектурно-будівельного контролю міста Києва, нашого Міністерства регіонального розвитку, будівництва, ЖКГ. Представники постійно там. І контроль також і з боку СБУ, МВС і навіть прокуратури. Тобто якраз контроль за якістю робіт є повністю. Кожний день на відповідних нарадах розглядається питання.

Я можу сказати, що якість як матеріалів, які поставлені на стадіон у місто Київ, так і роботи виконані на дуже високому рівні. І в нас буде стадіон-красень, просто красень!

Є таке прислів’я… Хоч він не добудований, можна навіть Вам – зайдіть на стадіон, там перепустка потрібна, домовитеся. Глянути зараз на недобудований стадіон.

– Ми ловимо Вас на слові, підемо з камерою. Пустите?

– Я домовлюся, щоб пропустили.

– Добре. Дякую.

– Не я пропускаю, є люди. Тому є таке прислів’я: начальнику і дурневі недобудовані об’єкти не потрібно ніколи показувати. Тому що одні не зрозуміють, а хтось побачить щось інше.

– Журналістів Ви винесли в третю категорію, я так розумію.
Що стосується Львова – там гірша ситуація

– Це теж люди. Журналісти – люди, як і всі.

А що стосується Львова, то там, звичайно, гірша ситуація.

– Чому?
Є проблема перш за все з фінансуванням

– З терміналом буде все нормально, своєчасно. Теж є терміни, коли буде вводитися в експлуатацію. Єдине, що біля терміналу треба зробити дорогу під’їзду і від’їзду, щоб підвезти і відвезти пасажирів. Є проблема перш за все з фінансуванням. Роботи виконані.

Я мав розмову і з Ковалевським, керівником агентства, вже після повернення зі Львова. Я побував і в Луцьку, у Волинській області, подивився, як дороги будуються під «Євро». Це ж не тільки готується об’єкт, а й дороги також.

– Абсолютно! Інфраструктура вся.
Термінал буде, дорогу треба зробити. Це 500 мільйонів гривень на дорогу

– Так. Тому термінал буде, дорогу треба зробити. І це фінансування близько 500 мільйонів гривень на дорогу. Це у місті Львові.

Ці гроші інвестора чи з бюджету?

– Ні, все це бюджетні гроші. В основному, фінансує все держава. Це дуже велике навантаження. Але я це тільки вітаю, тому що це наші виробники, це наш граніт, нам бітум, наша робота, наша зарплата і доходи бюджету. Тому що на кожну копійку, яка вкладається, або гривну у нас іде віддача в Пенсійний фонд, дохідний податок і так далі. Це ж роботи. Чим ми більше працюємо, чим ми більше будуємо, значить, ми маємо більше доходів, в тому числі зарплату.

Що стосується смуги, то я і тоді був прибічником, там два роки тому, щоб смуга у Львові була закрита, ми вже давно закінчили б. На жаль, порахували фахівці і представники авіапрому, Авіаційного комітету нашого, агенція, зараз Мінтранс, зараз Міністерство інфраструктури, що потрібно робити частинами. Зробили частину смуги посадкової, якої не було в природі, і тепер будуть руйнувати або розбирати смугу, яка на сьогодні є, і робити нову. А літаки будуть приземлятися на ту смугу, яка вже зроблена. Пуск її повинен бути 25 серпня. І це буде нормально.

– А гроші де візьмуть?

– Вони є, вони заплановані, вони виділені, кошторис передбачив, пораховано.

Єдине, що погодні умови, високий рівень ґрунтових вод будуть заважати своєчасно зробити цю смугу в цьому році. У тому числі, так станеться, що доведеться йти взимку. А зима – це дощі, це сніг, це мороз. І тому термін виконання смуги теж буде в якісь мірі затриманий.

Що стосується самого стадіону, то він у порівнянні з київським стадіоном, фактично рівняти неможливо, тому що це 70 тисяч, а там – 33 тисячі. Цей красень стадіон, а той сьогодні виглядає не зовсім гарно: вітражі не встановлені або не поставлені, на стадіоні ведеться заливка полів, благоустрій теж не зроблений, підтрибунні приміщення і сходи не пофарбовані, тобто не зроблені оздоблювальні роботи, тому що фарбується це все протипожежною фарбою, тому що це теж безпека тих людей, які будуть на стадіоні, і під’їзди теж до кінця не зроблені.

– Ви як характеризуєте ситуацію? Як складну?
Львів відстає від графіка

Дуже складну ситуацію. І думаю, що Львів у ті графіки, які сьогодні затверджені керівництвом, сьогодні агентством, відстає від цього графіка.

І є ще одна небезпека, тому що елементи покрівлі робила теж німецька фірма. Вона відмовилася у зв’язку з тим, що у свій час було несвоєчасне фінансування. І не буде їх виконувати. А буде виконувати інша фірма, яка терміни все-таки затримує, і не буде елементів всієї покрівлі над стадіоном.

Отака склалася ситуація.

– А якщо до початку чемпіонату, то які Ваші прогнози? Все буде зроблено?

У нас усе буде. Але ми повинні зробити в цьому році, щоб там було зіграно декілька матчів. А вимоги УЄФА – мінімум два матчі. А дальше ми могли б працювати.

– Дай Боже!

У нас є слухачка.

Слухачка: Що буде потім, після проведення оцього «Євро», з тим стадіоном, як його будуть використовувати?

І ще. Тільки й чуєш по радіо, по телебаченню, читаєш у пресі, що не вистачає грошей. Скільки не виділяється, а їх весь час не вистачає. То, може, треба менше красти тим Суркісам, всім, хто причетні до цього? Тому що нам обіцяли, що прийдуть інвестори, а тепер це все робиться з наших кишень. Це наш біль, це наше горе, оце «Євро»! Дякую.

– Лише пана Суркіса у нас в студії немає, він не може ніяк відповісти.
Отримати «Євро» престижно для кожної країни, тому що не всім країнам, в тому числі недорозвинутим, ніколи не довіряють проводити змагання

– Ні, я відповім.

Справа в тім, що Суркіс ніякого стосунку до будівництва стадіону не має. Він виконав свою місію – добився, щоб в Україні проходив Чемпіонат Європи. Це дуже його в цьому велика заслуга. І тепер Суркісу потрібно займатися і підготувати збірну команду України до виступу на «Євро».

І тут є велика проблема, тому що ми все більше і більше залучаємо іноземців до наших провідних команд. Я був на суперкубку у Сумах, грали «Шахтар» і «Динамо». Провідні команди, а взяти немає кого. Раніше з одного київського «Динамо» можна було укомплектувати збірну команду України.

Тому Суркіс виконав свою роботу, у нього сьогодні інше завдання. Він цим дуже серйозно займається. А отримати «Євро» було дуже складно. І це престижно для кожної країни, тому що не всім країнам, в тому числі недорозвинутим, ніколи не довіряють проводити якесь змагання.

Тепер що буде зі стадіоном «Олімпійський»? По-перше, ряду інститутів, університетів фізичної культури і спорту є де займатися. Раніше, коли був великий стадіон і грало київське «Динамо», збірна, стадіон був забитий… Будуть приходити глядачі, а це також буде окупність в якісь мірі.

Стадіон будується з біговими доріжками. Можна буде займатися спортом щоденно як фахівцям, так і решті. Школи, які можуть приходити. Ми можемо проводити на цьому стадіоні тепер чемпіонат Європи по легкій атлетиці, чемпіонат світу, кубки відповідні. У тому числі першість України, де її провести. І доріжки, і поле будуть відповідати європейським стандартам. Там можна провести, крім Чемпіонату Європи, фінал Ліги Європи, фінал Ліги чемпіонів.

Ми можемо будь-які змагання на цьому стадіоні проводити. І я дуже задоволений, що в нас в Києві буде стадіон!

І було дві таких думки. Одна – побудувати десь за містом. Я впевнений, що за місто ніхто їздити ніколи не буде. Він якраз збудований у центрі Києва. На жаль, керівництво міста Києва, не сьогоднішнє, а попереднє, ще раніше передало дуже багато землі під забудову житла і зруйнувало фактично ту ідею. Якраз у центрі Києва буде центр спортивної індустрії. Будинки побудовані, зараз буде зона відпочинку, там буде і ковзанка, і так далі. Все-таки ця інфраструктура в якісь мірі збережеться.

А те, що на Троїцькій площі передали під торговий центр, під офіси – це взагалі злочин перед киянами, тому що в Києві фактично немає ні однієї площі. Мені дуже хотілося б, що це все збереглося. І все це робиться для людей, дітей.

На жаль, у нас сьогодні дуже мало ходить на стадіони наших дітей, нашої молоді. Раніше у дворах грали у футбол, волейбол, а сьогодні більше, звичайно, сидять за комп’ютерами. А це здоров’я нашої нації.

– Наша збірна, та, я сподіваюся, яка буде вигравати, тому що я люблю футбол, вона ще там, десь у підворітні ганяє зараз м’яча. А то, може, буде можливість якраз займатися на такому полі у цих людей.

– Я думаю, що ті, які грають у дворі, вже не встигнуть попасти у збірну.

– Не в цю, а в наступну.

Пане Пустовойтенко, а чому Вам Президент довірив перевіряти об’єкти, їхню готовність до «Євро-2012»?

– Ну, не перевірити. Коли він мене брав, у нас була співбесіда дуже довга на всі теми. Він мені зробив пропозицію, я кажу: є віце-прем’єр-міністр, чому я буду займатися? Ні, я хочу, щоб ти своїм оком, чесно мені дивився і доповідав, як це зроблено.

Тому у мене величезний досвід. Я, по-перше, закінчив інженерно-будівельний інститут, інженер-механік по будівельних дорожніх машинах, пройшов шлях від майстра і до керуючого трестом «Дніпробудмеханізація». Я доктор технічних наук якраз з питань будівництва підземного розвитку міст України. Я не буду розшифровувати, як там називається тема. Тому я величезний досвід маю, як мер міста, роботи в цьому.

Я вчора був теж на колегії – різні питання. І мені це цікаво. Тому що в мене є великий досвід роботи в органах виконавчої влади.

Хороше слово «цікаво». Кажуть, якщо людині цікаво те, чим вона займається, то й успіх є.

Як оплачують працю людей на об’єктах «Євро2012»? Бо людині цікаво, коли її поважають на роботі як фахівця, і коли гідно оплачують її роботу.

Мій колега, журналіст «Радіо Свобода» Євген Солонина записав розмову з головою Будівельної профспілки України Василем Андреєвим. Ми запитували: що він знає про те, як платять гроші на об’єктах «Євро-2012»?

Василь Андреєв: По стадіону, то всім працівникам, які є членами профспілки, вони переважно працюють на «Київміськбуд», інформації по великих затримках не було. Звичайно, є там тиждень-два, але то вважається не затримка.

По розв’язках, які будують працівники, які не є членами профспілки, там «Містобуд», то ми не маємо там інформації. Але теж, за інформацією Інспекції праці, яка до нас не дзвонить, коли проблем немає, то там теж у нас немає проблем.

Якщо є такі факти, то, звичайно, треба з ними боротися, не доводити до того, як було в нас минулого року на львівському стадіоні. Після факту всі вже намагалися допомогти, і навіть Садовий, мер міста. Але вже після того, як їх звільнили по статті, то з цим важко працювати.

Євген Солонина: Щодо інших міст України чи немає проблем–Харків, Донецьк, Львів?

Василь Андреєв: По Донецьку, якщо чесно, є проблеми. Але це проблеми, пов’язані більш з тим, що держава не повертає ПДВ. Наприклад, якщо ми візьмемо постачальників граніту, щебеню, то вони працюють не тільки на об’єкти «Євро», але й працюють і закордон. І коли вимивається, наприклад, мільйон гривень з оборотних коштів тих, що не повернули ПДВ, відразу виникає питання по поверненню зарплати.

Я не готовий сказати обсяги, але по деяких підприємствах генерального підрядника «Альтком» є проблеми повернення зарплати. За 8 місяців вони значно зменшилися порівняно з початку року, але досі вони не вирішені. Там навіть була передстрайкова ситуація.
Зарплата була на одну третину піднята на об’єкті «Олімпійський» і на всіх вона своєчасно виплачувалася

Щодо оплати праці на «Євро». Після обрання Президентом Віктора Федоровича Януковича, а в нас проблем було дуже багато по зарплаті як у центрі, так і в регіонах. Чому? Перш за все тому, що низька зарплата. Коли кажуть про підвищення вартості будівництва об’єктів «Євро», у тому числі стадіону, зарплата була на одну третину піднята на об’єкті «Олімпійський» і на всіх теж. Тобто, підняли зарплату, і вона своєчасно виплачувалася.

Чому було по Львову затримка? Тому що та фірма, а це були представники Маріуполя, які працювали на цьому об’єкті, вони, по-перше, зірвали всі терміни, вони неякісно працювали, після них прийшло нове проектування.

От приклад. Сходи на стадіоні повинні бути моноліт. Це дуже важка робота, довго будувати. Перепроектували. У нас збірне – залізобетон, так як і в Києві. І швидше зробили.

І от коли ці договори з однією фірмою розривалися, а з іншою – ні, виникло питання перевірки кошторису, скільки взяли грошей за виконану роботу, тоді була затримка. Більше затримки абсолютно по зарплаті ніякої немає. Я ходжу кожний вівторок, навіть частіше – ніхто з людей ніколи не ставить питання про зарплату.

І тепер керівнику профспілок я хочу сказати. На центральному стадіоні не більшість «Київміськбуду», на жаль. А більше всього працює фірма (є така) «Інжиніринг» – 1200 чоловік. А «Київсьміськбуду» залишилося всього 280 чоловік, тому що «Київміськбуд» ті роботи, які підготовчі, закінчує вже фактично і виходить з об’єкту.

– Є ще такі важливі речі, як готелі, кафе, ресторани. Що тут?
Головне – ще дороги треба краще підготувати

– Я думаю, що все буде в порядку. І в Києві є кілька ресторанів, у Львові теж є гарні кав’ярні і так дальше. Головне – дороги треба краще підготувати.

І саме головне, щоб ми не мали якихось ілюзій, що хтось там… Дуже багато буде туристів у Львові. Три матчі. 33 тисячі стадіон. Я, вигравши 16 квитків…

– Брали участь?
У Львові 62% виграли поляки. Якраз поляків буде більше на стадіоні, ніж українців. Треба створити умови, щоб українці дивилися достойно матчі

– Брав участь. У Львові 62% виграли поляки. Якраз поляків буде більше на стадіоні, ніж українців. Тому треба думати, як створити умови для того, щоб наші, українці, дивилися достойно матчі.

– Як показує 20 років нашої незалежності, ми – оптимісти. На тому й стоїмо!
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG