Доступність посилання

ТОП новини

Рік із новим Податковим кодексом – які результати?


Мітинг у Львові, листопад 2010 року
Мітинг у Львові, листопад 2010 року

Київ – Нинішній Податковий кодекс перешкоджає українському бізнесові та інвестиціям – такого висновку дійшли політики, експерти та бізнесмени, які аналізували його ефективність впродовж року. Податковий кодекс – це перша спроба досягти балансу між інтересами держави та інтересами бізнесу, і спроба ця – частково вдала, кажуть політики. Експерти ж зазначають, що нинішній Податковий кодекс треба суттєво виправляти або взагалі замінити на інший.

Український бізнес уже майже рік грає за новими правилами. У грудні 2010 року Податковий кодекс все ж таки ухвалили після численних протестів. Наскільки ефективним він виявився, сьогодні обговорювали українські та закордонні фахівці.

Податковий кодекс – це спроба навести порядок у суперечливому українському законодавстві та знайти компроміс між потребою наповнювати бюджет та необхідністю підвищити ділову активність, запевняє регіонал, президент Союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах. Порядок навели, а ось компромісу поки що знайти не вийшло, зазначив політик.

«Має принципове значення вийти на систему законодавства, яка базується на європейських стандартах. Зараз повністю не корелюються нормативні вимоги в контексті класифікації мікропідприємств, малих, середніх та великих. Абсолютно різні критерії з точки зору обсягу доходу, чисельності. Це суттєво погіршує наш інвестиційний клімат», – зазначив Анатолій Кінах.

Зукоскі: відхід від радянської схеми – важливий крок

Над новим українським податковим кодексом ще треба багато працювати, але те, що Україна відійшла від застарілої радянської схеми, – важливий крок уперед, зазначив президент Американської торгової палати Хорхе Зукоскі.

«Зараз дуже важливо створити прозоре поле, яке б було стабільне, створювало рівні умови та відповідало європейським стандартам. Це поле має і приваблювати, і зберігати як іноземні, так і внутрішні інвестиції в українську економіку»,– запевняє Хорке Зукоскі.

Експерти: Податковий кодекс – пастка для бізнесмена

Разом з тим українські експерти застерігають, що Податковий кодекс – то пастка для українського бізнесмена. Новий кодекс – це знаряддя репресій в руках «біло-блакитної» влади, запевняє економіст, колишній віце-прем’єр-міністр Володимир Лановий.

«Нам треба скасувати кодекс відносин, який запровадив даний документ, – кодекс одностороннього утискання прав підприємців. Через неприйнятність базових положень нам треба скасувати весь кодекс і вносити зовсім інший структурований документ. Нам треба мати такий кодекс, який би відповідав Європейській податковій хартії. Так само, як у країні скасовується попередня Конституція та встановлюється нова. Це можливо, і те ж стосується Податкового кодексу», – впевнений Володимир Лановий.

За останній рік за індексом економічної свободи Україна опустилась зі 164-ї на 179-у сходинку серед усіх країн світу. Останні зміни до Податкового кодексу Верховна Рада ухвалила 20 вересня. Депутати запевняють, що робота над вдосконаленням документу далі триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG