Доступність посилання

ТОП новини

Інвестиційний клімат в Україні покращився і … погіршився


Київ – Україна досягнула певного прогресу щодо створення умов для бізнесу впродовж останнього року, однак інші пострадянські країни суттєво випереджають її – такими є результати останнього дослідження Міжнародної фінансової корпорації, однієї зі структур Групи Світового банку. На думку українських експертів, інвестора відлякує передовсім політична нестабільність, тоді як у Світовому банку вважають, що іноземці просто бояться втратити свій бізнес в Україні.

За минулий рік український парламент ухвалив низку законів, які створюють більш зрозумілі правила гри для бізнесу, констатують дослідники Міжнародної фінансової корпорації. Зокрема, стало простіше ліквідувати підприємство, скоротився список видів діяльності, які потребують ліцензування, а крім того – почав діяти принцип мовчазної згоди під час отримання дозволів. Ним уже скористалися 4% від усіх бізнесменів, яких опитали дослідники.

Водночас за багатьма показниками мати свою справу в Україні стало ще важче, говорить керівник Міжнародної фінансової корпорації в Україні Сергій Осаволюк.

«Україна програє і своїм сусідам, і розвиненим державам. Найобтяжливішими є три регуляторні процедури: надання дозволів, перевірки і технічне регулювання, – зазначає Осавлюк. – Україна не змогла би виробляти ай-фони: в технічній документації, що діє з радянських часів, це не передбачено. Крім того, 45% бізнесменів визнають, що змушені контактувати з посадовцями за корупційними схемами, і ще чверть – робити їм більші чи менші подарунки».

Сергій Осаволюк вважає, що через корупцію українські підприємства втрачають десяту частину прибутку, а економіка України загалом – додаткове річне зростання національного продукту на 10 відсотків.

Інвесторів відлякує політична ситуація – експерт

Хоча дослідження Міжнародної фінансової корпорації й відзначають певний прогрес щодо умов ведення бізнесу, в цілому за останній рік інвестиційна привабливість України зменшилася, вважає експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ільдар Газізуллін. На його думку, до цього призвела не так економічна та податкова політика влади, як політична нестабільність.

«Інвестори консервативні і своє перебування в країні оцінюють у довгостроковій перспективі. Політичні скандали, охолодження стосунків із ЄС, непідписання угоди про зону вільної торгівлі є негативним сигналом для міжнародних інвесторів. Є певні покращення, але в очах бізнесу, який ще не прийшов до України, але розглядає таку можливість, Україна виглядає як дуже ризикована для інвестування», – підсумував економіст.

Від анекдотів – до аналізу причин

Україна ухвалює непогані закони, які мали б стимулювати інвестиції, але через те що вони не реалізуються, інвестор ризикує не лише прибутками – він може просто втратити свій бізнес в Україні, вважає директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер.

«Коли інвестор приходить у місто, він є новим у країні – він іде до посольства, до інших інвесторів, щоб вони поділилися досвідом. І вони зустрічають людей, які попереджають, що тут можна втратити бізнес, і дуже мало можливостей захистити себе від такого сценарію, – каже Мартін Райзер. – В України погана репутація серед інвесторів, і тому ми маємо перейти від рівня анекдотів про це до аналізу причин, через які це відбувається».

Представники провладної більшості у Верховній Раді, зокрема, члени комітету регуляторної політики і підприємництва коментувати цю ситуацію відмовляються.

За останній рік за рейтингом «Індекс економічної свободи» Україна опустилася з 164-ї на 179-у сходинку. І незалежні дослідники, і уряд відзначають зменшення загального обсягу інвестицій в українській економіці упродовж року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG