Доступність посилання

ТОП новини

В Україні акції протесту відбудуться під кожною обласною радою


Київ – У четвер в усіх регіонах України мають відбутися акції протесту проти політики влади. Організатори обіцяють, що люди вийдуть до кожної обласної, районної та міської чи селищної ради. До заходу планують приєднатися понад 200 громадських організацій. Кожна з них має свої вимоги до влади. Водночас, їх об’єднує вимога розпустити Верховну Раду.

На акцію протесту готові вийти представники близько 250 громадських організацій із усієї України. Підприємці кажуть, що мають намір вимагати від Президента Віктора Януковича ветувати нещодавно ухвалений закон № 8521 про спрощену систему оподаткування, оскільки він, на їхнє переконання, спрямований на дискримінацію малого бізнесу. Водночас, віце-президент громадського об'єднання «Союз перевізників України» Сергій Овчинников заявив, що відбудеться новий Автомайдан. Зі своїми вимогами вийдуть і афганці, а також представники інших соціально незахищених категорій населення, які можуть найближчим часом, за ініціативою уряду, залишитися без останніх пільг та доплат до пенсій. Задовольнити вимоги останніх парламент спроможний, з рештою – складніше, відзначив у коментарі для Радіо Свобода депутат від Партії Регіонів Володимир Макеєнко.

«Що стосується чорнобильців та афганців – це не таке дороге питання, щоб піднімати ґвалт. Треба інші статті подивитися де зменшити, а цих не чіпати. Потрбні гроші. Десь негаразди, десь те, десь інше, але ж робота йде, ну, йде ж! І розв’язки будуються, і дороги під Євро, і курс стоїть – що найголовніше», – сказав Макеєнко.

Ми об’єдналися під гаслом: «Верховна Рада має піти!» – Новожилов

Утім, єдина вимога, яка об’єднує усі організації, що мають намір брати участь у акції, – це припинення існування Верховної Ради нинішнього, шостого скликання, заявив в ефірі Радіо Свобода перший заступник голови громадської організації «Ніхто, крім нас» Борис Новожилов.

«Це захоплення влади бандою. Верховна Рада не користується тими повноваженнями, які в неї є. Тому ми об’єдналися під гаслом: «Верховна Рада має піти!» Це об’єднало дуже багато організацій. Третього листопада ми виходимо до всіх обласних рад і проводимо мітинги. Ми надамо депутатам наші пропозиції, щоб вони поставили на голосування питання про довіру Верховній Раді на засідання обласних, міських та районних рад», – наголосив Новожилов.

Бала: Вимагати розпуску Ради – недалекоглядно

Політичні вимоги нині не найкращій привід для проведення акцій протесту, вважає керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. Якщо влада не відреагує на них, а це найімовірніше, то результат протесту можна буде вважати від’ємним, сказав він Радіо Свобода.

«Це недалекоглядно, тим більше, що вибори призначено і вони відбудуться у жовтні 2012 року. Тобто, ці вимоги, скоріш за все, будуть заважати масовості тих акцій. Набагато доцільніше було б висувати вимоги у конкретному регіоні до роботи конкретного високопосадовця – звільнити чи не звільнити», – зазначив Бала.

Якщо влада не ухвалить конкретних рішень у відповідь на протест, то у подальшому подібні акції будуть все менш масовими, вважає Віталій Бала.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG