Доступність посилання

ТОП новини

У США росіянина Бута визнали винним у незаконній торгівлі зброєю


Журі присяжних федерального суду у Нью-Йорку визнало в середу винним громадянина Росії Віктора Бута, якого звинувачують у змові з метою вбивства громадян США і наданні допомоги терористичному угрупованню.

За даними сторони звинувачення, матеріали розслідування свідчать, що Бут, колишній радянський офіцер, збирався заробити мільйони на продажеві озброєнь колумбійському повстанському угрупованню, хоча покупці прямо заявляли, що хочуть із цією зброєю нападати на американців, які допомагають урядові Колумбії. Бут у відповідь називав американців «нашим спільним ворогом».

Захист Бута стверджував, що той не мав намірів насправді продавати зброю і вийшов із переговорів про цю оборудку.

«Покупцями-повстанцями» в справі Бута виявилися інформанти спецслужб США. Відтак його затримали в Таїланді 2008 року внаслідок спільної операції американських і таїландських спецслужб, а минулого року після тривалих судових розглядів його видали до США.

Вирок Бутові ще не винесений. Йому загрожує мінімум 25 років в’язниці, а можливо, і довічне ув’язнення.

Адвокати Бута заявляють, що оскаржать нинішній вердикт.

Бут відкидає всі звинувачення в нелегальній торгівлі зброєю й каже, що став жертвою судової змови з боку США. Він заявляє, що був чесним підприємцем, компанії якого здійснювали тільки легальні вантажні авіаперевезення.

44-річного Віктора Бута, колишнього офіцера-перекладача радянських Військово-повітряних сил, вважають одним із найбагатших торгівців зброєю у світі.

Його ім’я неодноразово згадували в доповідях Державного департаменту США і Ради безпеки ООН як підприємця, який порушує режим санкцій ООН.

Як стверджують, він із 1990-х років за допомогою своїх авіатранспортних компаній постачав зброю учасникам громадянських конфліктів у багатьох країнах Південної Америки, Близького Сходу й Африки. Серед його клієнтів називають колишнього президента Ліберії Чарльза Тейлора, нині звинуваченого в воєнних злочинах, афганський ісламістський рух «Талібан» чи обидві сторони громадянської війни в Анголі.

Відтак він отримав неофіційне прізвисько «Торгівець смертю». 2005 року дані про Віктора Бута як торгівця зброєю стали основою для американського художнього фільму-бойовика «Збройний барон» (Lord of War).

Припускають, що його незаконний бізнес був би неможливий без сприяння в високих колах влади в Росії, яка щоразу різко реагує на всі нові події в його нинішній справі.
XS
SM
MD
LG