Доступність посилання

ТОП новини

Найперспективнішою опозицією в Росії стають націоналісти?


Олексій Навальний під час акції «Досить годувати Кавказ»
Олексій Навальний під час акції «Досить годувати Кавказ»

Прага – Четверте листопада в Росії пройде вже традиційно – офіційне святкування на тлі націоналістичних маршів. Неприємним сюрпризом для багатьох ліберально налаштованих росіян буде те, що в лавах націоналістів піде відомий антикорупційний активіст Олексій Навальний. Що пов’язує перспективних політиків із націоналізмом?

Популярний блогер, адвокат, відомий викриттям багатьох випадків корупції на високому рівні, Олексій Навальний, виглядав надією російської опозиції. Але він також захищає ультранаціоналістів, а цього року він вирішив долучитися до сумнозвісного «Російського маршу», в якому беруть участь агресивно налаштовані молодики з ксенофобськими поглядами.

Ліберально налаштовані політики кажуть, що жодного виправдання для такого союзу немає.

«Це ілюзія, що є якийсь варіант м’якого чи кращого варіанту націоналізму. Коли «м’які» націоналісти щось створюють, то їхніми прихильниками виявляються звичайні фашисти. Бо межі між різними ступенями націоналізму немає», – говорить голова опозиційної партії «Яблуко» Сергій Мітрохін.

Погляди Навального, який захищає колишнього очільника ультранаціоналістиного руху «Слов’янський Союз» Дмитра Дьомушкіна, не є новиною для активістів «Яблука». Після семи років членства в партії Навального виключили з неї саме за бажання долучитися до СС, як ще називають «Слов’янський Союз», що викликає неприємні історичні асоціації в Росії. Також Навальний нещодавно брав участь в акції під назвою «Досить годувати Кавказ» – протесті проти субсидій Кремля північнокавказьким республікам.

І хоча Навальний наполягав, що протест спрямований проти корупції у виділенні державних субсидій, російські ліберали вважають, що йдеться про загравання з націоналістами. Газета «Коммерсантъ» наводить дані опитування, згідно з яким понад третина мешканців Москви підтримують націоналістичні погляди тією чи іншою мірою.

Націоналізм – майбутнє Росії?

На думку політолога Центру Карнеґі в Москві Маші Ліпман, націоналізм стає провідною опозиційною силою, тому багато людей, які вбачають своє майбутнє в політиці, стають під націоналістичні гасла.

«Цікаво, що 4 листопада, національне свято, перехопили націоналістичні сили. Влада створила цей день, навіть не розуміючи, що з ним робити, бо був ідеологічний вакуум. От його і перехопили націоналісти, тепер це їхній день».

Над матеріалом працювала Марія Щур та Tom Balmforth.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG