Доступність посилання

ТОП новини

Молочна криза в Україні триває


Україна втратила майже 30 відсотків молока за останнє десятиліття. Виробництво цього продукту і далі скорочується. Водночас обіцяних дотацій за молоко фермерам цього року не будуть виплачувати. Проте ціни на молоко не зростуть. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства обіцяють.



Молочна криза в Україні триває (I)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Молочна криза в Україні триває (II)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


В Україні за останні 10 років поголів’я корів зменшилося наполовину – до двох із половиною мільйонів. А разом зі скороченням поголів’я, скорочується і виробництво молока. Торік воно становило близько 11 мільйонів тонн – це приблизно на 350 тисяч тонн менше, ніж позаторік. Стабілізувати ситуацію в галузі молочного скотарства не вдається, зізнається директор Департаменту ринків тваринництва Міністерства аграрної політики і продовольства України Андрій Гетя.

«Наразі вироблено 8,7 мільйонів тонн молока і це, на жаль, на 3% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Така ж сама ситуація з поголів’ям, яке скорочується, як на сільськогосподарських підприємствах, так і в населення. Проте більш проблемне промислове скотарство. Якраз там відбувся основний спад. Якщо в 1991 році в нас вирощували 18 мільйонів голів, то зараз лише 2 мільйони. Саме тому метою роботи нашого міністерства є відродити саме промислове виробництво молока. Хоча при всьому тому ми розуміємо відповідальність за людей, які зараз працюють, як приватний сектор», – поінформував Андрій Гетя.

Тримати корівку для українських селян – це скоріше хобі

Загалом в Україні 20 відсотків молока надходить від агропромислових підприємств, а решта 80 – від приватних господарств, де тримають корів і здають молоко. Зараз у різних регіонах України молоко купують у селян в середньому за ціною три гривні за літр, на базарі воно коштує удвічі дорожче. Це рентабельна його вартість, говорять фахівці. Проте стала вона такою лише 2 роки тому. Попри гарну ціну виробництво молока все ще не є вигідним бізнесом в Україні, тим більше для маленьких господарств. Для селян, які тримають корівку, це, скоріше, хобі, говорить директор однієї з групи компаній тваринництва Артур Карганян.

«1990-й був роком, коли споживання молока підходило до рекомендованих норм МОЗу. Рекомендована норма споживання молока на людину – 380 літрів на рік. На сьогодні на людину припадає в рік близько 211 літрів молока. Тобто, реально ця норма не виконується. До того ж, на той час молокозавод приймав 125 тонн на добу, а сьогодні приблизно в десять разів менше. Тобто, молока не вистачає», – зазначив Артур Карганян.

Україна входить у десятку країн-експортерів молочних продуктів, однак відстає за ефективністю виробництва молочної продукції вдвічі від Європи і втричі від Ізраїлю, говорить президент Асоціації виробників молока України Андрій Дикун.

«Сьогодні в Україні видоюють в середньому 4 тисячі літрів на одну голову, тим часом як в Ізраїлі – 12-14, а Америці – 10-12. Тобто, ми є шалено не ефективні. Чому? Тому що ні для кого ніколи це не було бізнесом, – каже Андрій Дикун. – І лише останні 2 роки, коли в нас стала більш-менш стабільно-нормальна ціна, люди почали дивитись на це, як на бізнес. Але чи достатньо 2 роки для того, щоб зрозуміти прибутковий цей бізнес чи ні? І, відповідно, ми скоротили страшенно поголів’я, в нас зменшилось виробництво молока. Ніхто б не вирізав корів, якби це був прибутковий бізнес».

Фермери сподіваються на державну підтримку

У фермерстві Олега Поліщука, що на Рівненщині, понад півсотні корів. Незабаром він збирається розширювати своє господарство. І зробити планує це за рахунок позики. Проте фермер сподівається на відшкодування частини відсоткової ставки кредиту від держави.

«Держава змушена щось зробити в молочній галузі: думати щось краще і давати якісь кращі дотації, і дати можливість нам завезти із-за кордону якесь хороше поголів’я. Я, наприклад, планую в наступному році хоча б 33 голови завезти – це мінімальна партія, яку везуть з-за кордону. Буду шукати кошти, свої, кредитні, але все ж таки завозити, щоб це були корови, які дають 6-8 тисяч літрів молока щороку», – сказав фермер.

Дотацій за молоко не буде! Чиновники обіцяють інакше стимулювати

На початку року на підтримку вітчизняної молочної галузі обіцяли виділити 3 мільярди гривень. У Міністерстві аграрної політики і продовольства повідомили, що таких грошей наразі немає. Їх зекономлять, зокрема, на дотаціях тим, хто здає молоко. Маються на увазі доплати по 30 копійок за кожен літр зданого молока. Їх цього року виплачувати не будуть. Чиновники вважають це неефективним стимулом для господарств.

Натомість уже зараз держава компенсує, зокрема, до 5 тисяч гривень від вартості доїльного обладнання тим селянам, хто має 3 корови і більше. Проте єдина умова – обладнання має бути вітчизняне. Також уже є приклади компенсації будівництва і реконструкції тваринницьких комплексів. Крім того, якщо фермери купують у селян маленьких теличок на молочні корови, їм виплачують по 7 гривень за кілограм. А також населення отримує по 5 тисяч гривень за новонароджену в господарстві власну корову. Про це повідомив Директор департаменту ринків тваринництва Міністерства аграрної політики і продовольства України Андрій Гетя.

«І щодо людей, які мають особисті селянські господарства або просто підсобні господарства. Що з ними робить? Це найболючіше питання і однозначної відповіді немає. Це може бути декілька варіантів. Перший – це молокозаводи самі для себе сировинну базу організовують, будують пункти прийому молока. Другий варіант – це організація кооперативів або комунальних господарств на базі сільрад, які є. Але може бути й кілька варіантів. Бо ми можемо навіть розраховувати цілий пакет: машина, холодильник, заготівельний пункт. Нехай сільрада каже тільки, де це робити», – розповів Андрій Гетя.

Якщо держава не допоможе галузі, молоко доведеться імпортувати

Наразі Україна експортує переважно тверді сири – близько 70 тисяч тонн щороку. Імпорт – це переважно тваринне масло до 15 тисяч тонн. Експорт на сьогодні перевищує імпорт, каже експерт Володимир Лапа. У Міністерстві аграрної політики і продовольства говорять, що показники імпорту та експорту приблизно однакові й такими ж залишаться в наступному році. Але експерт Володимир Лапа наголошує: через кілька років Україні доведеться збільшити імпорт молочних продуктів, якщо вже зараз не почати відновлювати молочну галузь за активного сприяння держави.

«В Україні, на жаль, продовжує знижуватися поголів’я і продовжує знижуватися виробництво молока. На жаль, ця негативна тенденція триває багато останніх років. І якщо говорити про загрозу рівню внутрішнього забезпечення, то це скоріше перспектива 4-5 років. Але для того, щоб нівелювати цю перспективу, необхідна дієва довгострокова державна програма, тому що молочна галузь – це галузь сукупних інвестицій не раніше, ніж 7-8 років. Відповідно, якщо немає середньострокової і довгострокової державної стратегії, то інвестиції в цю галузь набагато менші, ніж її потенціал», – зауважив Володимир Лапа.

Ціни на молоко в Україні практично стабілізувалися і підвищуватися не будуть, заявляють чиновники. Проте експерти прогнозують, що до кінця року молочні продукти можуть подорожчати, щоправда, не суттєво, оскільки вони вже значно зросли в ціні.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG