Доступність посилання

ТОП новини

Чи врятують фінансові вливання молочну галузь України?


Три мільярди гривень виділив уряд для підтримки українських виробників молока нинішнього року. Про це повідомили Радіо Свобода у Міністерстві аграрної політики.

Урядовці сподіваються, що такої суми вистачить для підтримки молочної галузі, яка знаходиться зараз у скрутному становищі.

Умови молочного виробництва

Ще від початку цього року молокозаводи почали масово знижувати закупівельні ціни на молоко. Завдяки цьому переробники намагалися
покрити додаткові видатки через необхідність сплати ПДВ до бюджету. Раніше такий податок залишався у молокозаводів і завдяки цим грошам можна було більше платити виробникам. Тепер такої можливості немає.

Внаслідок несприятливої для виробників ситуації із закупівельними цінами на молоко за останні 10 років поголів'я корів в Україні зменшилося наполовину – до двох із половиною мільйонів. А разом зі скороченням поголів’я, скорочується і виробництво молока. Торік воно становило близько 11-ти мільйонів тонн – приблизно на 350 тисяч тонн менше, ніж позаторік.

Як зазначав директор представництва одного із українських молокозаводів Юрій Коротун, становище для переробників настільки складне, що дехто з них виробляє «молоко без молока». Мається на увазі використання рослинного жиру, який ввозять із-за кордону. У результаті це вигідніше, ніж використовувати винятково молочний жир українського виробництва. «Скоро дійде до того, що не буде в нас молока натурального, а почнуть робити його повністю із рослинного жиру або з сухого порошку», - зауважив Коротун.

Загалом в Україні 20 відсотків молока надходить від агропромислових підприємств, а решта 80 – від приватних господарств, де тримають корів і здають молоко. Зараз у різних регіонах України молоко купують у селян в середньому за ціною близько двох гривень за літр, розповідає полтавчанин Олег, який займається молочним бізнесом. До того ж, від цього року діють прямі дотації тим, хто здає молоко. Маються на увазі доплати по 30 копійок за кожен літр зданого молока. «На початку зими було по 3 гривні, по 2.70 потім по 2.50, а зараз по 2 гривні. Ходять розмови, що буде по 1 гривні вісімдесят копійок. Зараз із цими дотаціями взагалі нічого незрозуміло. Тепер зробили так: щоб люди самі йшли до голів сільрад, де укладаються реєстри про те, хто дійсно здає молоко на конкретний завод. І господарі мають самі йти і вибивати цю дотацію. До того ж, сказали, що отримають вони її місяці через 3 – з великим запізненням».

Фінансова підтримка

Три мільярди гривень на підтримку виробників молока – сума у кілька разів більша, ніж у попередні роки, але все одно недостатня. Це зауважує віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Ярослав Кардаш. Він вважає, що врятувати молочну галузь одноразовим виділенням грошей не вдасться. І до того ж не факт, що ці гроші дійдуть до фермерів, передусім, дрібних. «Це має бути довготермінова, на років 7-10, державна програма, яка би вималювала правила гри на цьому ринку – ринку тваринництва, зокрема, молочного виробництва. Але знов-таки, ми знаємо, які недоліки мають ці наші державні програми, коли більшість процесів, наприклад, виділення дотацій, проходить за корупційними схемами. Прості виробники, особливо дрібні, не вміють в таких схемах отримувати гроші».

Водночас, в уряді переконують, що виділені виробникам молока три мільярди гривень допоможуть поліпшити ситуацію у цій галузі. Поліпшення має виявитися і в стабілізації чисельності поголів'я корів і у вирішенні інших проблем, зокрема, допомозі при будівництві нових ферм. «Є різні державні програми: і доплати за молоко, і відшкодування вартості будівництва молочних ферм, і так далі», – зазначив у коментарі Радіо Свобода заступник директора Департаменту Мінагрополітики Володимир Пищалка.

Як кажуть експерти, одна із форм допомоги держави тим, хто утримує худобу – компенсація на спорудження молочних ферми. Якщо, наприклад, фермер побудує комплекс на 500 корів – йому компенсуватимуть до половини вартості будівництва. Така практика діє у більшості держав світу. В малих господарствах клопоти з утримання худоби не компенсуються.

В уряді сподіваються змінити таке становище. Як зазначив у коментарі Радіо Свобода заступник директора Департаменту Мінагрополітики Володимир Пищалка, йдеться не просто про виділення значної суми на галузь, а про конкретні програми допомоги виробникам. «Якщо людина тримає 2-3 корови і дає по 4 тони молока від корови на рік – це хороша підмога у вирішенні матеріальних проблем. Якщо господар має 3 і більше корови, то при купівлі доїльного апарату, йде майже 100-відсоткове відшкодування».

Якщо навіть виділені державою кошти все-таки дійдуть до виробників, позитивного результату варто чекати не раніше, ніж за сім років, продовжує Ярослав Кардаш. «Виробляють молоко та м’ясо все-таки особисті селянські господарства і дрібні фермерські господарства. Вони не отримують від держави ніякої підтримки, тому дуже важливо знайти механізми щоб допомогти цим людям. Якщо це молоко, то щоб це був гарантований збут, розвиток інфраструктури аграрного ринку, створення кооперативів… Бо працювати з розрізненим товаровиробником – з особистими селянськими господарствами - дуже проблематично Якщо уряд знов піде на підтримку крупного виробника, який і так дає собі раду, то, звичайно, це призведе до подальшого знищення українського села».

Щорічно українець у середньому споживає 214 літрів молочної продукції.
А пересічний споживач такої продукції в Європейському Союзі - до чотирьохсот літрів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG