Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Греції чекає на голосування про недовіру


Прем’єр-міністр Греції Йоргос Папандреу чекає пізно ввечері в п’ятницю на голосування в парламенті щодо недовіри його урядові посеред закликів до його відставки і з боку опозиції, і з його власної партії.

Прем’єрова партія «ПАСОК» («Усегрецький соціалістичний рух») має в парламенті більшість лише в два голоси, і кілька з її депутатів відмовилися сказати, чи підтримають вони свого прем’єра.

Раніше в п’ятницю міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос заявив, що повідомив чільників Європейського Союзу про відмову від референдуму щодо розробленого з великими труднощами міжнародного плану фінансового порятунку Греції від дефолту, про який на початку тижня оголосив був прем’єр. Але сам Папандреу так і не висловився чітко, чи скасовує він цей референдум.

Афіни зазнають дедалі більшого міжнародного тиску з вимогою підтримати цей план.

У ЄС попереджали, що в разі відкинення плану з боку Греції, дуже ймовірного в разі референдуму, країна зазнає дефолту і їй доведеться вийти з зони обігу спільної валюти євро, а можливо, і з Євросоюзу.

Пакет міжнародної допомоги від країн ЄС та від Міжнародного валютного фонду, вже другий для порятунку Греції, передбачає надання їй загалом іще 130 мільярдів євро та списання половини її суверенного боргу. Водночас цей план вимагає від Греції піти на нові непопулярні заходи заощадження.
XS
SM
MD
LG