Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Греції висловив довіру урядові


Парламент Греції пізно ввечері в п’ятницю проголосував за довіру урядові прем’єр-міністра Йоргоса Папандреу.

Під час голосування, що відбулося майже опівночі за місцевим часом, Папандреу підтримали 153 депутати з загалом 300, проти були 145.

Перед голосуванням Папандреу в своєму виступі перед парламентом закликав до широкої підтримки плану міжнародного фінансового порятунку його країни і оголосив, що негайно починає переговори про створення коаліційного уряду за участі опозиційних партій.

При цьому він додав, що не тримається за посаду прем’єра і ладен відійти.

За словами Папандреу, необхідна «широка співпраця» і «національна відповідальність», і вже в суботу він піде до президента Греції, щоб почати такі переговори.

Негайні ж дострокові вибори, заклики до яких лунають у країні, за словами прем’єра, були б «катастрофою», бо поставили б план порятунку під загрозу.

Як сказав Папандреу, він розглядатиме голосування щодо недовіри його урядові як голосування щодо мандата йому на створення коаліційного уряду.

Тим часом агентства повідомляють, що нинішній міністр фінансів Евангелос Венізелос уже домовляється про підтримку менших опозиційних партій, щоб очолити новий уряд.

Міністр заявив, що цей новий уряд мав би пробути при владі десь до кінця лютого наступного року, коли стануть відомі всі подробиці пакета допомоги Греції, з тим, щоб по тому їм «надав виборчу оцінку грецький народ» на парламентських виборах.

У ЄС попереджали, що в разі відкинення плану допомоги, розробленого з великими труднощами, з боку Греції країна зазнає дефолту і їй доведеться вийти з зони обігу спільної валюти євро, а можливо, і з Євросоюзу.

Пакет міжнародної допомоги від країн ЄС та від Міжнародного валютного фонду, вже другий для порятунку Греції, передбачає надання їй загалом іще 130 мільярдів євро та списання половини її суверенного боргу. Водночас цей план вимагає від Греції піти на нові непопулярні заходи заощадження.
XS
SM
MD
LG