Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» розрахувався з «Газпромом» його ж грошима


«Нафтогаз» близький до дефолту?
«Нафтогаз» близький до дефолту?

Київ – «Нафтогаз України» заплатив мільярд доларів російському «Газпрому» за отриманий газ у жовтні. Половину цієї суми «Нафтогаз» позичив у російського ж «Газпромбанку». Як відзначають експерти, подібна практика, коли за російський газ розраховуються грошима, позиченими фактично у «Газпрому», застосовується вперше і свідчить про те, що «Нафтогаз» близький до дефолту, а українські позиції на газових переговорах стають дедалі слабшими.

За словами заступника міністра енергетики Володимира Макухи, «Нафтогаз» взяв кредит на $550 мільйонів для розрахунків за російський газ у «Газпромбанку», основним акціонером якого є компанія «Газпром». Фактично, Україна позичила гроші в «Газпрому», щоб розрахуватися з ним же за газ.

Подібна ситуація з розрахунками за російський газ свідчить про те, що «Нафтогаз» наблизився до дефолту.

«Компанія фактично вичерпала свої фінансові можливості для оплати, – наголошує експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. – Більше того, на жаль, держава Україна також вичерпала свій фінансовий ресурс, щоб накачувати статутний фонд «Нафтогазу» облігаціями внутрішньої державної позики, які можна потім конвертувати і розраховуватися з «Газпромом».

На думку Юрія Корольчука, такий стан справ не сприятиме поступу на переговорах про зміну ціни російського газу.

Із «Газпромом» краще домовлятися в Стокгольмі, а не «під килимом»

Член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу депутат-нашоукраїнець Юрій Костенко вважає подібне запозичення коштів неприпустимим, бо воно загрожує втратою ГТС. Українська влада мали б узяти приклад із тих європейських країн, які добиваються перегляду невигідних газових угод у міжнародному арбітражі.

«Українській владі варто вирішувати свої проблеми із «Газпромом» не через сепаратні домовленості підкилимні, а так, як роблять інші європейські країни, які, до речі, дружать із «Газпромом» набагато краще, ніж Україна: вони судяться в Стокгольмському суді. От, тоді б були і альтернативи щодо запозичень для розрахунків», – переконаний Юрій Костенко.

«Нафтогаз» позичив півмільярда доларів під заставу виторгу за контрактом на транзит природного газу. А тим часом у «Газпромі» прогнозують скорочення поставок газу українською ГТС у зв'язку із запуском обхідного газопроводу «Північний потік». Як заявив заступник гендиректора компанії «Газпром експорту» Сергій Челпанов, українська газопровідна система тепер може бути заповнена тільки у разі зростання попиту на газ в Європі.

Натомість український міністр закордонних справ Костянтин Грищенко не бачить в «Північному потоці» «критично важливу альтернативу українській ГТС». На його думку, без українського транзиту найближчим часом ні Росія, ні Європа не обійдуться.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG