Доступність посилання

ТОП новини

«Порожня каса» України і сценарій СРСР для Євросоюзу (європейська преса)


Брюссель – Більшість європейських видань зосереджені на економічних перипетіях, які сьогодні переживає Європа. Одна зі впливових французьких газет порівнює нинішній Євросоюз із занепадом Радянського Союзу наприкінці 80-х років. Тим часом, представники американського Конгресу закликають адміністрацію Барака Обами посилити санкції проти працівників російської ФСБ. А польські журналісти звертають увагу на «порожню касу» України, хоча й зауважують, що економіка цієї держави наступними роками може швидко зростати.

Польська газета «Rzeczpospolita» у статті під назвою «Порожня каса» звертає увагу на жалюгідний стан українського бюджету. «Вже у грудні уряд у Києві може залишитися без грошей для фінансування своїх зобов’язань перед іноземними кредиторами», – пише видання. Бюджетні неприємності торкнуться також найбільших державних корпорацій. Зокрема, «Нафтогазу», який, щоб оплатити рахунок за газ, що надійшов у жовтні від російського «Газпрому», був змушений взяти кредит 550 мільйонів доларів, як ви гадаєте, у кого? – у російського «Газпромбанку».

Однак, у цьому ж виданні польська газета згадує Україну й у позитивному контексті. Згідно із даними доповіді аналітичного центру Ернст&Янґ, окрім Польщі, наступними роками на європейських ринках найшвидше зростання спостерігатиметься у Чеській Республіці, Україні та Росії. Експерти центру дійшли такого висновку, проаналізувавши темпи зростання ВВП упродовж попереднього десятиліття, перспективи розвитку в наступному році, розмір внутрішнього ринку та привабливість країн для інвесторів.

Впливова Wall Street Journal у своєму європейському виданні пише про намагання низки американських сенаторів заблокувати приїзд до США двох високопоставлених чиновників російської Федеральної служби безпеки (ФСБ). У листі до державного секретаря Гілларі Клінтон представники Конгресу чинять тиск на адміністрацію Барака Обами, щоб посилити санкції щодо Кремля. Основною підставою для цього сенатори вважають часті порушення прав людини у Росії й, зокрема, гучну справу відомого юриста-правозахисника Сергія Магнітського, який був ув’язнений, до нього застосовували тортури, і котрий помер у московській в’язниці. Представники Конгресу переконані, що обидва генерали російської спецслужби були причетні до «справи Магнітського». І попри це, вони мають прибути цього місяці до США для участі в дискусіях щодо порушень інтелектуальної власності. Газета звертає увагу на те, що від часу оголошення Америкою «персонами нон-ґрата» низки російських чиновників та подібних заходів у відповідь з боку Москви, донині ще не було жодного інциденту із відмовою американцям чи росіянам у наданні візи.

«Чи спіткає об’єднану Європу доля Радянського Союзу»? – запитує французька Le Monde. Оглядач газети проводить паралелі між сьогоднішнім Європейським Союзом та занепадом і розвалом СРСР у 80-х роках. «Рух до краху доволі схожий, – пише газета, – бо в обох випадках ми спостерігаємо втрату економічної життєздатності та ерозію економічного росту». Інша причина неспроможності Євросоюзу вижити, на думку Le Monde, полягає у тому, що створивши євро, «не було встановлено жодних інструментів управління та податкових механізмів, без яких євровалюта не має майбутнього». Французький оглядач каже, що «як і у часи Горбачова, кожна європейська ініціатива для подолання суперечностей системи з’являється надто пізно. Так само, як колись з’явилися «гласність» і «перестройка», один за одним виникають і європейські плани порятунку», – підсумовує автор статті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG