Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомiсiя: Україна безпідставно впроваджує мита на iмпорт палива


Європейська комiсiя не бачить пiдстав для запровадження Україною мит на iмпорт нафтопродуктiв iз європейських країн. Про це на третій мiжнародній конференцiї Petroleum Ukraine 2011 повiдомила керiвник вiддiлу торгiвлi та економiки представництва Єврокомiсiї в Українi Ульрiке Гауер.

«Європейськi нафтопереробні заводи не мають субсидiй на придбання нафти, вони перебувають у такому ж становищi, як i українськi заводи, тому говорити про демпiнг на українському ринку нафтопродуктiв з боку європейських постачальникiв немає пiдстав», – зазначила Ульріке Гауер.

Вона наголосила, що європейське паливо вiдповiдає стандарту Євро-5, тодi як на українському ринку поширенi нафтопродукти нижчої якостi. Гауер зазначила, що якщо Україна запровадить мита, ЄС доведеться вдатися до вiдповiдних механiзмiв СОТ.

«Обсяг експорту нафтопродуктiв з ЄС в Україну становить близько мільярда доларів, у разi введення мит щодо цього товарообiгу не можна виключити аналогiчних заходiв у вiдповiдь. Такi заходи стосуватимуться схожого за обсягом товарообiгу з України в ЄС», – роз’яснив можливi дiї ЄС юрист бельгійської компанiї Mayer Brown Микола Мiзулiн.

Україна продовжила до 21 грудня 2011 року спецiальне розслiдування щодо iмпорту окремих видiв нафтопродуктiв.
Спецрозслiдування щодо iмпорту окремих видiв нафтопродуктiв незалежно вiд країни походження було розпочато наприкiнцi сiчня 2011 року. При цьому Мiнiстерство енергетики та вугiльної промисловостi пiдтримало iнiцiативу про запровадження мит на бензини в обсязі 130 євро за тонну, на дизпальне – 80євро за тонну.

З боку учасникiв ринку запровадження мит пiдтримують українськi нафтопереробні заводи, якi заявляють, що отримують сировину значно дорожче, нiж нафтопереробнi заводи країн Митного союзу, зокрема, Бiлорусь. Проти мит виступають великi мережi АЗС, якi переважно iмпортують паливо. Вони вважають, що мита монополiзують ринок нафтопродуктiв.
XS
SM
MD
LG