Доступність посилання

ТОП новини

Схід і Захід України: знайомство триває


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Львів – Луганськ у п’ятницю став вже четвертим містом, де розпочались «Дні Львова». Львів’яни раніше презентували своє місто і культуру в Харкові, Одесі та Києві. І ось тепер протягом двох днів луганці мають змогу скуштувати львівську каву і солодощі, а також більше дізнатись про старовинне місто, подивитись театральні вистави і послухати джаз. «Дні Львова» сприяють не лише популяризації міста, але й об’єднують Схід і Захід, вважають галичани.

На площі героїв Великої вітчизняної війни (таких назв вулиць і майданів у Західній Україні давно немає) розпочались «Дні Львова» у Луганську мистецькими програмами. «Західняки» привезли «східнякам» літературу, цікаві музичні колективи і запросили у Львів, пригостивши кавою і «чоколядою».

Голова громадської благодійної фундації імені Григорія Нудьги у Львові Анатолій Бурдений переконаний, що лише культура та спілкування можуть зруйнувати отой бар’єр, який нині створили політики та чинна влада між Сходом і Заходом країни. Товариство перевидало «Буквар» Тараса Шевченка з нагоди 150-ліття книжки і надіслало його у східні регіони.

«Я б не сказав, що немає порозуміння взагалі, воно є на рівні родин і друзів. Але коли мова переходить на взаємні претензії, хто кого годує – ось оце й підігрівається», зауважив громадський діяч.

У Львові негативно ставляться до маршів на Сході з портретами Сталіна і Леніна, до возвеличення радянських вождів у скульптурах чи меморіальних дошках. Бо через тоталітарний режим Україна зазнала руйнувань і мільйонів людських втрат. Водночас у східних регіонах не розділяють думку галичан щодо героїзму провідника ОУН Степана Бандери.

Саме політики зумисно маніпулюють історичним минулим, вважає культуролог Тарас Возняк, щоб відвернути увагу людей від економічних і соціальних негараздів у державі. Контрастування між Сходом і Заходом, від Сталіна і до Бандери, на думку експерта, є політичною технологією, а не проблемою.

Українці не знають один одного

Мешканці східних і західних регіонів насправді не знають один одного і оперують стереотипами та кліше, які залишились від часів Радянського Союзу або ж є новітніми політтехнологіями. Про галичан на Сході кажуть: «фашисти» і «бандерівці», а про «східняків» на Заході – «совки», які мріють про Росію. Хоча насправді українці у різних регіонах мають однакові економічні й соціальні проблеми, про що свідчать численні соціологічні опитування.

Добре було б, якби і східні регіони презентували свою культуру в Західній Україні, наголосив Радіо Свобода аналітик Василь Расевич. Бо сьогодні відсутній інформаційний і культурний обмін між українцями.

«Цей інформаційний обмін відбувається на рівні отих пропагандистських кліше, які дуже зручні, щоб маніпулювати одним і другим регіоном та маніпулювати Україною. Оскільки наші ЗМІ належать олігархам, то ті люди зацікавлені, щоб ми були маніпульовані. Нам треба гуртуватись заради майбутнього дітей», – зазначив історик Василь Расевич.

Уже наступного року «Дні Львова» пройдуть у Дніпропетровську, Кіровограді, Сумах, Полтаві, Запоріжжі та інших містах. Тим часом мешканці різних українських регіонів традиційно приїдуть у Львів на Різдво.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG