Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори в Росії стають менш прогнозованими (європейська преса)


Прага – Росіяни дедалі більше розчаровані способом правління в їхній країні, а експерти, яких колись зібрав сам тодішній президент Володимир Путін, тепер стоять ледь не у відкритій опозиції до нього. Про це пише впливовий британський щоденник Financial Times. Тим часом чехи святкують 22-гу річницю виступів за свободу. Про досягнення і розчарування розповідає чеська газета Dnes. А публікація в польській газеті попереджає, що розрахунки з Росією в рублях можуть перерости у продаж незалежності.

Експерти, яких у час розквіту свого режиму зібрав із Росії та з-за кордону президент Володимир Путін, нині стали ледь не у відкриту опозицію до нього. Як пише кореспондент британського щоденника Financial Times, експерти клубу Валдай відкрито говорять у своєму звіті, що Росія «не має ефективної парламентської системи, незалежної судової влади та розвинутої муніципальної адміністрації». Вони стверджують, що парламентські партії – це лише «імітація», а керівництво країни «купило» бюрократів тим, що дозволяє їм красти.

Присутній на засіданні клубу Валдай опозиційний політик Борис Нємцов заявив, що його більше дивує запрошення взяти участь в обговоренні, аніж зміст висновків. «Ми всі тепер в опозиції», – сказав він в інтерв’ю британському щоденнику.

І хоча рейтинг підтримки Володимира Путіна залишається високим, він значно зменшився останнім часом. Тож, на думку експертів, яких цитує британський журналіст, росіяни можуть і не проголосувати за «партію влади» на наступних виборах. А спроба влади сфальсифікувати результати може викликати протести не гірші від «арабської весни».

Чехи згадують «оксамитову революцію»

Чеський президент Вацлав Клаус, який вийшов покласти квіти і запалити свічку на згадку про «оксамитову революцію» 1989 року, сказав, що його країні повністю вдалося збудувати демократію. «Нашим завданням було – не забезпечити кожному щастя і багатство, а нашим завданням було – змінити політичну, економічну та соціальну систему комунізму на щось цілком інше, і нам це вдалося на 100 відсотків», – сказав чеський президент, якого цитує чеська газета Dnes.

За словами чеського прем’єра Петра Нечаса, рівень життя пересічного чеха не можливо і порівняти з тим, що був за комунізму. Але у суспільстві залишаються проблеми, а однією з найбільших є корупція. «Корупція – це ракова пухлина, яка роз’їдає основи демократичної держави. Завданням політиків є звужувати простір для корупції, а завдання кожного окремого політика – не бути корумпованим», – зауважив чеський прем’єр.

Небезпечне «повернення рубля до Києва»

Польська газета Rzeczpospolita у статті під назвою «Повернення рубля до Києва» розповідає про ще одну спробу Кремля втягнути Україну до своїх інтеграційних проектів. Цього разу завдяки переходу на рубль у розрахунках за газ, як про це вже встиг оголосити український Прем’єр-міністр Микола Азаров. Це, попереджають українські співрозмовники польського журналіста, загрожує в перспективі втратою незалежності України. Російські ж експерти в Москві далеко не впевнені, що Москві вдасться перешкодити європейській інтеграції Києва і залучити його хоч би до якогось свого проекту.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG