Доступність посилання

ТОП новини

«Наша Україна»: закон про вибори – «змова владного класу»


Партія «Наша Україна» заявила сьогодні, що вчорашнє ухвалення нового закону про вибори народних депутатів фактично є «змовою» в парламенті владної більшості і «так званих головних опозиційних сил» – Блоку Юлії Тимошенко і «Фронту змін» Арсенія Яценюка.

Ці політичні сили «зрадили свої публічні зобов’язання перед громадянами щодо запровадження виборів до парламенту за системою відкритих виборчих списків та з невідомих мотивів полегшили владі ухвалення цього недемократичного законопроекту», заявляє партія колишнього Президента Віктора Ющенка.

Також були проігноровані рекомендації Венеціанської комісії Ради Європи, яка неодноразово застерігала Україну від «повернення до змішаної системи виборів часів кучмізму», мовиться в заяві.

«Наша Україна» переконана, що «такі дії БЮТ і «Фронту змін» не мають нічого спільного з політичним компромісом та захистом інтересів громадян і свідчать про те, що ці політичні сили не є реальною опозицією та колаборують із теперішнім антинародним режимом».

На думку партії, ухвалення закону про вибори народних депутатів за змішаною виборчою системою «мінімізує шанси для проведення чесних виборів в країні та є реалізацією сценарію на збереження теперішнього режиму Партії регіонів».

Прийнята змішана система виборів – це «пряма дорога до спотворення результатів голосування громадян через адміністративний тиск влади і прямий підкуп виборців на мажоритарних округах, політичну корупцію та торгівлю депутатськими мандатами в парламенті, вважають у «Нашій Україні».

Учора Верховна Рада ухвалила новий закон про вибори народних депутатів, який передбачає повернення до змішаної системи виборів: із 450 народних депутатів половина, 225, мають обиратися за партійними списками, а ще 225 у мажоритарних округах. Прохідний бар’єр для окремих партій збільшується до 5 відсотків із дотеперішніх 3. Нинішня можливість участі в виборах партійних блоків у новому законі вилучається. Також із виборчого бюлетеня буде вилучена графа «проти всіх».

За закон проголосували 62 депутати від фракції «БЮТ-Батьківщина» і 36 від фракції «Наша Україна – Народна самооборона», але членів партії «Наша Україна» серед них не було. У БЮТ-Б цей закон назвали «вимушеним компромісом» і «меншим злом».
XS
SM
MD
LG