Доступність посилання

ТОП новини

Тиск на владу Сирії зростає


У суботу збігає термін ультиматуму владі Сирії від Ліги арабських держав, за яким Дамаск мав зупинити «криваве придушення» протестів і допустити в країну іноземних спостерігачів. Інакше, як вирішила Ліга раніше цього тижня, Сирії загрожують санкції, хоча не конкретизовано, які саме.

Дамаск, за повідомленнями, заявляв, що в принципі згоден допустити спостерігачів, але має застереження щодо деяких моментів і «ще вивчає» деталі вимоги Ліги арабських держав.

Тим часом із Сирії в п’ятницю повідомили про ще не менш як 12 убитих учасників протестів у різних місцях країни.

У США речник Державного департаменту Марк Тонер заявив, що зусилля Ліги арабських держав, яка раніше зупинила участь Сирії в своїй діяльності, ні до чого не приведуть. За його словами, США вважають, що авторитарний президент Сирії Башар аль-Асад має піти в відставку і дати можливість здійснити перехід до демократії.

А міністр закордонних справ Франції Ален Жуппе закликав у п’ятницю Раду безпеки ООН посилити санкції проти сирійського режиму у зв’язку з придушенням протестів.

У Росії натомість прем’єр-міністр Володимир Путін у п’ятницю закликав до «стриманості і обачності» в ставленні до Сирії.

Днями Росія, а також Китай заблокували в Раді безпеки ООН намагання Заходу ухвалити резолюцію з засудженням сирійської влади за придушення.

За оцінками ООН, від силових дій влади Сирії проти демонстрантів, які протестують проти режиму від березня, в країні вбиті понад 3 з половиною тисячі людей.
XS
SM
MD
LG