Доступність посилання

ТОП новини

Палестинські лідери-суперники домовляються про примирення


Президент Палестинської національної адміністрації й лідер світської партії «Фатх» Махмуд Аббас та лідер у вигнанні палестинського радикального ісламістського руху «Хамас» Халед Машааль зустрілися сьогодні в єгипетському Каїрі на переговори про примирення між їхніми силами.

Після зустрічі обидва заявили, що «відкрили нову сторінку» в відносинах «Фатху» й «Хамасу», які контролюють відповідно Західний берег Йордану і Смугу Гази. Але вони не повідомили жодних подробиць.

Керівники «Фатху» й «Хамасу» в травні вже домовилися були про об’єднання розколотих палестинських територій у принципі, але так і не подолали низку глибоких розбіжностей, зокрема, щодо того, хто мав би очолити тимчасовий об’єднаний палестинський уряд на час до проведення виборів.

Махмуд Аббас очолює Палестинську національну адміністрацію, яка є міжнародно визнаним палестинським владним органом і формально керує всіма палестинськими територіями, але реально контролює тільки Західний берег. Натомість у Смузі Гази владу захопив 2007 року збройною силою рух «Хамас», і його фактична влада в цій частині палестинських територій зазнає міжнародного бойкоту через незгоду руху відмовитися від використання насильства, дотримуватися попередніх ізраїльсько-палестинських домовленостей і навіть визнати право ізраїльської держави на існування.
XS
SM
MD
LG