Доступність посилання

ТОП новини

Суд заборонив туристичні мандрівки у Чорнобильську зону


Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним наказ Міністерства з питань надзвичайних ситуацій про порядок відвідування зони відчуження Чорнобильської АЕС, який дозволяв її відвідування громадянами України та іноземцями, що не передбачено законом про правовий режим цієї території. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

«Суд визнав обґрунтованою позицію прокуратури про порушення вимог закону при його затвердженні міністерством», – йдеться в повідомленні.

Крім того, в Генпрокуратурі наголошують, що цей порядок відвідування зони відчуження, затверджений наказом МНС у лютому цього року, не було погоджено з Міністерством внутрішніх справ України, підрозділи якого забезпечують контрольно-перепускний режим при в’їзді та виїзді із зони.

У лютому МНС своїм наказом затвердило порядок відвідування громадянами України, іноземними делегаціями та іноземцями зони відчуження і зони обов’язкового відселення через туроператорів. МНС стверджує, що цей порядок погодили з Міністерством охорони здоров’я України, Державною інспекцією ядерної регуляції, Службою безпеки України та Міністерством закордонних справ. Міністерство юстиції України перевірило цей порядок на відповідність чинному законодавству України, і за результатами експертизи було ухвалено рішення про державну реєстрацію цього акта.

Проте Генеральна прокуратура України 10 травня внесла протест на порядок як такий, що, на її думку, не відповідає чинному законодавству України. 6 червня Генпрокуратура подала адміністративний позов до Окружного адмінсуду Києва щодо визнання протиправним та скасування зазначеного порядку.
XS
SM
MD
LG