Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз програє Україну Росії? (Європейська преса)


Прага – Низка західних оглядачів не виключає, що Віктор Янукович уже махнув рукою на пропозиції Заходу й повернув у бік Москви. Європейські аналітики попереджають також, що в разі непідписання угоди між ЄС та Україною до Різдва, її схвалення може бути відсунуте на далеке майбутнє. Експерти також запитують, чи не помилився український прем’єр Микола Азаров у термінах, обіцяючи Москві і Астані участь України у тристоронньому Міжнародному зерновому об’єднанні.

Німецький журналіст Томас Урбан пише на сторінках «Зюддойче Цайтунґ» про дедалі більше погіршення стосунків між Києвом та Брюсселем. Автор не виключає, посилаючись на повідомлення з Києва, що Президент України Віктор Янукович дійсно може полетіти 19 грудня на саміт ЄврАзЕС до Москви й проігнорувати саміт ЄС – Україна, який також призначений саме на 19 грудня, тільки у Києві. «З кожним днем, – пише Урбан, – зменшуються шанси на підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», тоді, як наростає агітація з боку російського прем’єра Путіна, який хоче об’єднати під крилом Москви колишні радянські республіки Радянського Союзу, за винятком країн Балтії. Янукович, як вважає, Томас Урбан, робить ставку на те, що Брюссель зацікавлений у підписанні угоди більше, ніж Київ. Окрім того, Янукович переконаний у тому, що він може собі дозволити балансувати між Москвою і Брюсселем, а ЄС має докласти всіх зусиль, щоб утримати Київ від зближення з путінським Євразійським союзом.

Оглядачі польського видання «Ґазета Виборча» вважають, що «Євросоюз програє Росії терени своїх східних сусідів, включно з Україною та Білоруссю. Автори статті, Яцек Павлицький та Томаш Бєлецький, пишуть, що Україна стоїть однією ногою на Сході, другою на Заході, але події в Україні показують, що «Президент Віктор Янукович уже, як виглядає, махнув рукою на пропозиції Заходу».

Радник президента Польщі Броніслава Коморовського Роман Кужняр зазначає на сторінках тієї ж «Ґазети Виборчої», що у разі непідписання до Різдва угоди про асоціацію між ЄС та Україною, ця процедура може бути відкладена у дуже далеку перспективу.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що політична заява Прем’єр-міністра України Миколи Азарова в казахській Астані про готовність Києва створити зерновий пул (міжнародне об’єднання) з Росією та Казахстаном не підкріплена економічно, бо зерновий пул суперечить і статуту СОТ, і правилам приватних компаній, які працюють на аграрному ринку в Україні. Деякі з експертів також висловили міркування, що Микола Азаров зробив помилку у формулюванні і, можливо, мав на увазі ідею створення Причорноморської зернової біржі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG