Доступність посилання

ТОП новини

Тарасюк: Влада може зірвати саміт Україна – ЄС


Київ – Грудневий саміт Україна – ЄС під загрозою зриву, заявляють в опозиції. Водночас українська влада зазначає, що хоче максимально сильних сигналів щодо європейської перспективи та конкретних кроків у напрямку лібералізації візового режиму з країнами Євросоюзу. Натомість європейці запевняють, що інтеграційна перспектива для України є однозначною, втім, все ж таки пов’язують її з перебігом справи Тимошенко.

Найамбітніші цілі порядку денного відносин Україна – ЄС могли б бути відображені у спільних документах ще до грудневого саміту. Про це заявив голова Верховної Ради Володимир Литвин, відкриваючи засідання Комітету з парламентського співробітництва Україна – Європейський Союз у Києві. Крім того, спікер українського парламенту назвав лібералізацію візового режиму з Євросоюзом основним завданням України.

«Основним з ключових завдань для нас у контексті євроінтеграційного курсу є лібералізація візового режиму з Європейським Союзом. Досягнуто значного прогресу у виконанні плану дій щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. Верховна Рада ратифікувала міжнародні конвенції у сфері захисту персональних даних, протидії торгівлі людьми, взаємну допомогу у кримінальних справах, боротьбі з відмиванням доходів та ухвалила низку інших законодавчих актів. Сподіваємося, що проведену в Україні роботу буде позитивно відзначено на найвищому політичному рівні», – зазначив Володимир Литвин.

Тарасюк: у резолюції Європарламенту 4 пункти стосуються Тимошенко

Саміт Україна – ЄС, що має відбутися в Києві 19 грудня, під загрозою зриву через дії української влади щодо опозиції, заявив співголова комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС, депутат від БЮТ Борис Тарасюк.

«Саміт може не відбутися і угода може бути не парафована, якщо українська влада не змінить свого ставлення до процесів згортання демократії в Україні, до репресій проти лідерів опозиції, зокрема, екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Нагадаю, що в останній резолюції Європарламенту 4 пункти стосуються Юлії Тимошенко. Це свідчить про дуже серйозну занепокоєність, яка є у Європарламенті», – наголосив Борис Тарасюк, колишній міністр закордонних справ.

Крім того, він зауважив, що поява інформації про те, що Президент Віктор Янукович може не взяти участі у саміті Україна – ЄС, а поїхати до Москви на засідання Міждержавної ради ЄврАзЕС, свідчить про те, що українська влада готує «запасний аеродром на випадок, якщо саміт не відбудеться».

Євродепутат: угода про асоціацію має на увазі членство України в ЄС

Водночас, співголова комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС, депутат Європарламенту Павел Коваль заявив, що парафування угоди про асоціацію сприятиме припиненню застосування вибіркової юстиції до опозиційних політиків в Україні. Він також закликав не перебільшувати проблему фіксації в угоді про асоціацію між Україною і ЄС окремих положень.

«Угода про асоціацію, як дехто каже, на 95 відсотків уже є ефективним членством у Євросоюзі. Тому не слід перебільшувати значення прямого запису в угоді щодо членства. Що стосується справи Тимошенко – дуже важливо дивитися на неї у контексті генеральної реформи судової системи України. А гарантією такої реформи є саме угода про асоціацію», – зауважив євродепутат.

У свою чергу, заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін у Брюсселі заявив, що угода про асоціацію з Європейським Союзом у її нинішньому вигляді сама по собі є перспективою членства для України. Разом з тим, за його словами, Україна хотіла б мати максимально сильний сигнал щодо європейської перспективи, який чітко вказував би шлях до Євросоюзу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG