Доступність посилання

ТОП новини

На закупи до Польщі зі спеціальною візою


Черги перед Генконсульством Польщі у Львові
Черги перед Генконсульством Польщі у Львові
Львів – Поїхати на закупи до Польщі стало звичним явищем для мешканців прикордонних регіонів. А з 1 грудня це ще й причина відкрити шенгенську візу для шопінгового туризму. Наразі таку можливість матимуть мешканці Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Закарпаття і Буковини.

Мова йде про шенгенську візу. Перша віза типу закупівельного туризму відкривається терміном на сім днів на одну поїздку. А вже друга – багаторазова на півроку або ж рік, повідомив генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд.

Для отримання другої шопінгової візи громадянин має подати, окрім необхідних документів як на шенгенську візу, ще й іменний товарний чек (він видається у польських крамницях), який підтверджує, що за першою візою людина здійснила покупки у Польщі. Мінімальна вартість шопінгу не обмежена.

Візу можна отримати лише у візовому центрі

Щоб відкрити з 1 грудня візу для поїздок на закупи у Польщу, потрібно звертатись у візові центри у Львові та Івано-Франківську. У січні такий центр запрацює і в Тернополі. До слова, отримати новий тип візи можуть і ті громадяни, які зареєстровані в одній з п’яти областей, але працюють, скажімо, у Києві чи іншому місті.

Новий тип віз – це один із елементів активізації і лібералізації візового руху Польщі з Україною, каже генеральний консул Польщі.

Генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд
Генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд
«Ми хочемо, щоб новий експеримент нам вдався і це допомагало людям. Віза буде шенгенська, а не національна, бо вона має давати громадянам України свободу. Ми хочемо полегшити контакт з Польщею мешканців прикордоння. Польща є членом Євросоюзу, і це також буде полегшення контактів України з ЄС», – зауважив Ярослав Дрозд.

Польща зацікавлена в українських покупцях

Львів’янка Ярина Ключковська поєднує при поїздці у Польщу відпочинок, бо катається на лижах, купує продукти, одяг, побутову хімію, господарські товари. Вона працює приватним підприємцем, і їй для відкриття візи потрібно просити у когось з польських підприємців запрошення, або ж вона звертається у туристичну фірму.

«У Польщі якісні продукти і дешевший одяг. А ще там комфортніший і дешевший відпочинок на гірськолижних курортах, ніж у нас. Часто через Польщу їду у Словаччину на лижі. З відпочинком, купівлею товарів у Польщі, пальним ми з чоловіком за два тижні залишаємо близько півтори тисячі євро. У туристичній фірмі тільки за послуги, щоб отримати візу, доводиться платити 200 євро. Це дуже дорого. Новий тип віз, сподіваюсь, полегшить можливість бувати у Польщі», – вважає львів’янка.

Те, що Польща запроваджує новий тип віз для українських шопоголіків, не випадково. Адже цього року, за оцінками польських експертів, українські, російські і білоруські покупці залишили у Польщі близько півтора мільярда доларів. А тому Польща мусить створювати сприятливі умови, щоб громадяни цих трьох країн закуповувались на її території, щоб у країні не зростало безробіття, особливо у прикордонних польських регіонах. Українці купують у сусідній державі, за даними Львівської митниці, будівельні матеріали, побутову техніку, одяг, взуття, автозапчастини, побутову техніку.

Відтак для Польщі запровадження нового типу візи для закупівельного туризму – це один із кроків для підтримки власної економіки.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG