Доступність посилання

ТОП новини

«Донецький» голова ВАСУ вирішуватиме долю виборів – Соболєв


Київ – Донецькі кадри вирішуватимуть долю виборів – так оцінюють в опозиції те, що Вища рада юстиції затвердила призначення судді Ігоря Темкіжева головою Вищого адміністративного суду України. Адже до юрисдикції цієї інстанції належать виборчі питання, а новий її голова народився і зробив кар’єру у Донецькій області.

Чергове призначення земляка президента на високу державну посаду є ініціативою Віктора Януковича, вважає член парламентського комітету з питань правосуддя, депутат від БЮТ Сергій Соболєв.

«На цій посаді Януковичу потрібен новий Пасенюк, який так само, як у 2010 році, визнавав би все, що відбувалося на виборах. Коли ми давали тисячі фактів щодо неіснуючих вулиць, неіснуючих виборців, Пасенюк зі своєю командою, повним складом Вищого адмінсуду відмітав усі ці факти і заявляв, що вибори були найчеснішими. Для цієї мети використаний черговий донецький кадр, який буде, я так розумію, вирішувати тепер долю і виборів парламентських і наступних президентських виборів», – сказав Радіо Свобода Соболєв.

Потрібно забути про ці вибори – Бондик

Ігор Темкіжев нині є одним з найкращих фахівців країни у галузі господарського права, у тому числі виборчого законодавства, заявив Радіо Свобода член Вищої ради юстиції, депутат від Партії регіонів Валерій Бондик.

«Немає фахівців з виборчого законодавства, а Темкіжев фахівець. До речі, а чому беруть лише цей аспект – виборче законодавство? Вибори тривають лише 2 місяці. Вищій адміністративний суд – це юрисдикція спорів держави, податкові спори, посадові спори і таке інше. Це дійсно його компетенція, те, з чим він працював. Це фахівець. Немає ніяких підстав говорити про вибори, потрібно забути про ці вибори. Вибори проходять, а суди залишаються», – наголосив Бондик.

Заборона мітингів – теж компетенція адмінсуду

Президент іще не підписав новий закон про вибори до парламенту, відтак зарано говорити про можливості впливу судів на результат, вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

«Адмінсуди будуть розглядати виборчі спори, але відмінити результати виборів або скасувати реєстрацію кандидата, якщо буде підписаний той закон, який проголосований, вони не зможуть. Адмінсуди вирішують дуже багато інших актуальних для держави питань, не пов’язаних із виборами. Якщо ми будемо говорити про свободу мітингів або їхню заборону – це теж компетенція адмінсудочинства», – зазначив Черненко.

Попередній керівник Вищого адміністративного суду Олександр Пасенюк став суддею Конституційного суду. А його наступник, Ігор Темкіжев, із 1992 року працював в Арбітражному суді Донецької області, у 2002 році був призначений заступником голови господарського суду Донецької області, а згодом його очолив. У грудні 2010 року Темкіжев став головою Дніпропетровського апеляційного господарського суду, де пропрацював до обрання 17 листопада нинішнього року суддею Вищого адмінсуду.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG