Доступність посилання

ТОП новини

Посол США: Україна загрузла на півшляху (світова преса)


Прага – Деякі оглядачі не виключають, посилаючись на відомих енергетичних експертів, що окремі країни ЄС «грають з Україною на руку «Газпромові». Відомі західні дипломати все ще мають сподівання на демократичний поступ України та її зближення із Європою. Газети також із сумом констатують, що за останній час в Україні жертвами поспішної підготовки до Євро-2012 стали десятки тисяч безпритульних тварин. Преса також висвітлює драматичні перипетії початку апеляцій у суді Києва у справі ув’язнення Юлії Тимошенко.

Російська «Нєзавісімая газета» не виключає, що «Київ готується до газової капітуляції», маючи на увазі ймовірну домовленість про здачу української газотранспортної системи під контроль російського «Газпрому» та, можливо, європейських інвесторів, які, як зауважує видання, з погляду експертів у Києві «є підозрювані у грі кількох країн ЄС на боці Москви». Відомі київські енергетичні експерти критикують ЄС у подвійних стандартах щодо України не лише в політиці та ставленні влади до опозиції, а й у газових, енергетичних справах. Один із київських експертів у Києві наголошує, що втручанням у російсько-українські газові справи Брюссель діє так, «як європейцям вигідно в даний момент». «Євросоюз не рахується з інтересами України», – каже цитований експерт.

Перший посол США в незалежній Україні Роман Попадюк пише на сторінках «Вашингтон Таймз», що з проголошенням своєї незалежності 20 років тому Україна мала «колосальний потенціал у сферах економіки і соціально-політичного розвитку». «Тепер же, – як наголошує американський дипломат, – за загальноприйнятою думкою, Україна – це загрузла на півшляху держава, не здатна просувати великі економічні реформи, та й її демократичний зміст слабне». Автор веде мову про невикористані ще Україною можливості свого поступу і закликає нинішню владу у Києві утриматися від кроків, що «ставлять під загрозу демократичні процеси і нагадують про застійне минуле».

Чеська «Лідове новіни» інформує про сьогоднішнє жеребкування у Києві фінальних груп Євро-2012 та нагадує, що господарі європейського найпрестижнішого футбольного турніру, Польща та Україна, мали чимало проблем з підготовкою до Євро, і сам турнір покаже тепер влітку 2012 року всім його гостям, «чи заслужили ці країни на проведення всеєвропейського футбольного свята». Газета також вважає сумною інформацією те, що у поспіху підготовки до Євро українська влада пішла на брутальне знищення лише упродовж року, що минає, десятків тисяч безпритульних тварин.

Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» наголошує, що Юлія Тимошенко «зазнає невдачі з апеляцією на своє ув’язнення», та інформує про перебіг першого дня розгляду у четвер Апеляційним судом Києва скарги сторони ув’язненого на 7 років лідера української опозиції. Суд відмовив стороні Тимошенко у всіх клопотаннях та відстороненні від справи судді Олени Сітайло. Адвокати Тимошенко вимагали під час першого дня попереднього слухання, щоб суд дозволив прооперувати їхнього підзахисного за межами ув’язнення. Драматизм цього засідання загострив і критичний стан здоров’я судді Сітайло, якій упродовж засідання стало зле, довелося викликати невідкладну медичну допомогу. Таким чином, констатує «Ноє Цюрхер Цайтунґ», перший день судового розгляду справи Тимошенко несподівано закінчився «технічною перервою». Газета також зауважує, що Президент України Віктор Янукович, незважаючи на тиск Заходу і вимоги ЄС щодо визволення Тимошенко з-під варти, «відмовляється від втручання у судову справу стосовно свого внутрішньополітичного суперника».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG