Доступність посилання

ТОП новини

Апеляція Тимошенко закінчилася «швидкою»


Міліція посилила охорону громадського порядку біля Апеляційного суду, Київ, 1 грудня 2011 року
Міліція посилила охорону громадського порядку біля Апеляційного суду, Київ, 1 грудня 2011 року
Київ – 1 грудня в Апеляційному суді Києва попередньо розглядали апеляцію колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, яку Печерський районний суд столиці у жовтні засудив до семи років в’язниці. Суддя відхилила всі клопотання захисту. Під час засідання до судді приїхала «швидка допомога».

Суддя призначила розгляд апеляції Юлії Тимошенко по суті на 13 грудня. Вона відмовилася переглядати Тимошенко запобіжний захід – взяття під варту. Крім того, суд відмовився проводити слідство у справі та допит свідків у повному обсязі, як пропонував захист.

Суддю Олену Сітайло призначили здійснювати попередній розгляд апеляції Тимошенко несподівано, за два дні до початку розгляду. Як вона пояснила на початку сьогоднішнього засідання, її попередниця, Ірина Горб, зробила «самовідвід», тобто відмовилася розглядати справу через те, що цього року вела інший процес, пов’язаний із Тимошенко: ідеться про зустрічний позов колишніх посадовців «Нафтогазу» Ігоря Діденка та Держмитслужби Анатолія Макаренка до «РосУкрЕнерго».

Тож на початку засідання адвокати Юлії Тимошенко заявили судді відвід. Суддя взялася за справу два дні тому і просто не могла бодай прочитати понад 20 томів справи, заявив адвокат Юрій Сухов.

«Я оголошую відвід судді, оскільки до розгляду справи готувалася суддя Горб, вивчала її, а зміна судді в останній момент суперечить законові», – сказав адвокат.

Суддя не звільнила Тимошенко з-під варти через хворобу

Захисники Юлії Тимошенко зробили декілька клопотань, зокрема, відновити судове слідство у справі, дозволити участь у процесі адвокатам, які були від нього усунуті, допитати низку свідків та експертів, яких відмовився вислухати Печерський суд, а також зупинити розгляд справи, поки Тимошенко не одужає і не зможе долучитися до процесу.

Але найважливішим було клопотання про звільнення Юлії Тимошенко з-під варти, сказав її адвокат Олександр Плахотнюк.

«Ми вперше з початку процесу просимо звільнити Тимошенко у зв’язку зі станом здоров’я. Як засвідчила томографія, вона потребує лікування і оперативного втручання, що в слідчому ізоляторі забезпечити нереально», – наголосив адвокат.

Зі свого боку прокурор Олександр Микитенко назвав ці клопотання безпідставними.

«Для зміни запобіжного заходу немає законних підстав, так само, як і для виклику додаткових свідків. Судове слідство у справі поновлювати немає потреби, оскільки воно повністю завершене», – стверджує прокурор.

Зрештою, суддя погодилася з аргументами прокурора і відмовилася і повернути до процесу захисників Миколу Титаренка і Сергія Власенка, і припинити розгляд справи через хворобу підсудної.

Розгляд апеляції перервали через хворобу судді

Суддя Олена Сітайло слухала виступ Сергія Власенка (вона дала йому слово як приватній особі), після чого мала вийти до нарадчої кімнати. Але несподівано заявила, що потребує 15-хвилинної технічної перерви. Однак не повернулася і за годину.

Тим часом до суду під’їхала «швидка допомога». Адвокат Олександр Плахотнюк заявив: судовий розпорядник повідомив учасникам процесу, що судді стало погано.

Олена Сітайло повернулася до зали суду тільки о шостій вечора. Вона виглядала хворою.

Не обійшлося на суді й без конфліктів. На початку суду суддя не пустила до зали засідань ні журналістів (їм запропонували дивитися трансляцію процесу в конференц-залі), ані народних депутатів від опозиції.

Згодом депутати прорвалися через кордон міліції й таки потрапили до суду. Начальник головного слідчого управління МВС Василь Фаринник звинуватив у конфлікті суддю Сітайло, яка спізнилася на початок слухання справи і не попередила народних обранців про своє рішення не пускати їх.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG