Доступність посилання

ТОП новини

Європа міркує, як здихатися рецесії


Угорщина – У будапештському економічному університеті «Корвінус» завершилася конференція європейських економістів, присвячена проблемі подолання рецесії в Євросоюзі. Поряд з науковцями й аналітиками ринку свої пропозиції по темі висловили і керівники міністерств фінансів п’ятьох країн Центральної та Східної Європи.

У своїх виступах промовці з Німеччини, Чехії, Румунії, Словаччини та Угорщини зазначали, що, оскільки економічна та фінансова рецесія триває в світі, й зокрема у Європі, вже четвертий рік, Євросоюзу слід, так би мовити, «виправляти помилки на марші».

Саме це мав на увазі федеральний міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле, говорячи про передумови запровадження спільної європейської валюти «євро» наприкінці 1990-х років. На його думку, деякі відкладені рішення країн-членів ЄС ще не пізно ухвалити й сьогодні. Адже фінансова стабільність такого великого конгломерату європейських держав полягає не лише в економічній інтеграції, як гадали тоді, але й у поглибленні політики об’єднання, переконаний Вольфґанґ Шойбле. Він виступив за спільну податкову й фінансову програму Євросоюзу, але для цього знадобиться внести доповнення у відповідний договір всім 27 країнам-членам.

Фінансових зобов’язань слід дотримуватися

На думку заступника міністра фінансів Чехії Томаша Зідека, Євросоюз повинен зміцнити структурне управлінське ядро, яке відповідає за економічну політику. Він розкритикував деякі країни-члени ЄС, і серед них Угорщину, за те, що вони не виконують всіх умов щодо формування національних бюджетів. Ці прогалини, на його думку, можуть призвести у січні-лютому наступного року до конкретних санкцій з боку єврокомісії. Щоправда, чеський урядовець не уточнив, у чому саме вони полягатимуть.

Натомість угорський міністр економіки Угорщини Дьєрдь Матолчі звинуватив Євросоюз у подвійних стандартах, коли попри непогані, як вважає угорська сторона, економічні показники, у тому числі утриманні бюджетного дефіциту нижче 3-х відсотків, ЄС надто скромно оцінив плани зростання угорського ВВП на тлі загальної кризи. Водночас міністр зауважив, що Євросоюз у цілому також не демонструє стрімкого зростання економіки.

«Сьогодні Європа, як вважають угорці, потребує нової програми економічного підйому. Для цього нашій Європі треба визначитись зі своїм місцем у глобальному світі конкуренції та економічного зростання», – вважає Дьєрдь Матолчі.

Згідно з планами чинного уряду, Угорщина має намір вступити до єврозони не раніше 2020 року. Серед інших несприятливих факторів, угорців стримує те, що незалежний євробанк поки що не може у повній мірі проводити сильну монетарну політику центру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG