Доступність посилання

ТОП новини

Кузьмін: Тимошенко у в’язниці краще, ніж у готелі (світова преса)


Прага – Західні видання коментують одне з останніх інтерв’ю журналістам у Києві заступника Генерального прокурора України Рената Кузьміна, яке знову стосується ув’язнення лідера української опозиції Юлії Тимошенко. Газети також коментують заяву Держсекретаря США Гілларі Клінтон на саміті ОБСЄ у Вільнюсі щодо ситуації з демократією в Україні. Газети також повідомляють, що зі встановленням у Ватикані зеленої різдвяної ялинки з України цього тижня в Європі стартував святковий сезон Різдва Христового.

Польська «Жечпосполіта» цитує заступника Генерального прокурора України Рината Кузьміна, котрий сказав журналістам у Києві, що не варто інколи вірити інформаціям «деяких засобів масової інформації та політикам», котрі часто «цинічно і підло» перекручують ситуацію, наприклад, з ув’язненням Юлії Тимошенко. Кузьмін також наголосив, що нібито Юлія Тимошенко перебуває у камері ув’язнення площею 22 квадратних метри з кліматизацією, душем, гарячою водою, туалетом, плазмовим телевізором, ортопедичним матрацом, холодильником… і не кожний готель в Україні, – як зауважив Кузьмін, – та навіть поза нею, може запропонувати клієнтам такі умови. Хоча, як цитує видання з Варшави сторону Тимошенко, вона перебуває в украй важкому стані здоров’я і є побоювання за життя лідера БЮТ. Тут також ідеться про подальші плани Генпрокуратури розслідувати до десятка нових кримінальних справ проти Юлії Тимошенко.

Чеська «Лідове новіни» наголошує, що Державний секретар США Гіларі Клінтон висловила своє відкрите і чітке занепокоєння щодо стану справ з демократією в Україні, коли давала на початку цього тижня на саміті ОБСЄ у Вільнюсі аналіз порушень прав людини та проблем з демократичними інституціями в Білорусі та Україні. Газета наголосила, що Держсекретар США прямо розкритикувала «переслідування української опозиції владою у Києві» і навела приклад ув’язнення Юлії Тимошенко, котре виглядає «політично вмотивованим».
Хворий колишній прем’єр на нарах викликає в українців більше симпатій, аніж здоровий президент на свободі

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що «хворий колишній прем’єр на нарах викликає в українців більше симпатій, аніж здоровий президент на свободі». Газета також зауважує:«...експерти у Києві сходяться на тому, що влада шкодить сама собі, проявляючи впертість у справі Тимошенко». Вони також допускають, що в жертву буде принесена навіть євроінтеграція, що її президент Янукович раніше проголосив стратегічним напрямком зовнішньої політики». Дані соціологів, які наводить московське видання, свідчать, що рейтинг довіри Президентові Януковичу скотився останнім часом до 12%, тоді, як у Тимошенко він не набагато менший – до 10%.

Закарпатська ялинка, яку подарували Ватикану на Різдво, 23 листопада 2011 року
Закарпатська ялинка, яку подарували Ватикану на Різдво, 23 листопада 2011 року
Американська «Вашингтон Пост» цитує українського посла у Ватикані Тетяну Іжевську, котра сказала цього тижня, що ялинка з України для Різдва у Ватикані є ознакою «надії, єдності і Різдвяної радості». Також повідомляється, що зелена різдвяна красуня з українських Карпат, встановлена цього тижня на центральній площі Святого Петра у Ватикані, має висоту до 25 метрів і буде до 16 грудня прикрашена майже 3-ма тисячами золотистих і сріблястих куль, засяє всіма вогняними барвами Різдва Христового.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG