Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ блокує трибуну, щоб «не вбивали Юлю»


Депутати БЮТ блокують трибуну парламенту, 6 грудня 2011 року
Депутати БЮТ блокують трибуну парламенту, 6 грудня 2011 року
Київ – Сьогодні фракція БЮТ-«Батьківщина» заблокувала роботу Верховної Ради. Опозиціонери вимагають надати Юлії Тимошенко належне лікування і допустити її до виборчого процесу. У лавах опозиції сьогодні лунали суперечливі думки, чи варто торгуватися зі владою, щоб випустити Тимошенко та інших опозиціонерів на волю.

Вранці опозиційний віце-спікер Микола Томенко заявив, що попри обіцянки влади забезпечити для Юлії Тимошенко нормальні умови лікування, її знову допитують у СІЗО. Відтак депутати-б'ютівці заблокували парламентську президію, забарикадували її стільцями і прикрасили плакатом «Янукович, не вбивай Юлю!».

«Ми змушені були вдатися до блокування трибуни, – прокоментував ситуацію голова фракції БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко, – бо не побачили в порядку денному ті законопроекти, які декриміналізують статтю, де політиків судять за політичні рішення. Це перше. Друге, стан здоров’я Юлії Тимошенко, як і Юрія Луценка та деяких інших політв’язнів, сьогодні вкрай тяжкий. І ми розуміємо, чим це може закінчитися».

Іван Кириленко спростував власні «емоції»

Також Іван Кириленко зазначив, що в разі порозуміння опозиція готова разом із парламентською більшістю голосувати за непопулярні рішення. Згодом прес-служба «Батьківщини» спростувала цю заяву, наголосивши, що йдеться про приватну думку Івана Кириленка. Лідер фракції БЮТ також визнав, що «був на емоціях», і запевнив, що на шкоду народові опозиція не діятиме.

Натомість керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що мова ультиматумів є неприйнятною, як і зміна кримінального законодавства «під одну людину». За його словами, «законодавство, тим більш кримінальне, може змінюватися лише в пакетний спосіб, коли розглядають усі питання щодо зміни даного законодавства».

Керівництву парламенту та головам фракцій не вдалося досягти порозуміння, тому сьогодні парламент так і не запрацював. Утім, депутати-б'ютівці утрималися від відповіді на запитання, чи блокуватиметься робота Верховної Ради завтра.

Блокада відчаю

Політолог Володимир Фесенко вважає, що дії опозиції навряд чи будуть результативними.

«На мою думку, блокування втратило свою результативність та й громадською думкою не сприймається. Тим більше, що в БЮТ залишилося не так багато бійців. У разі потреби парламентська більшість може нейтралізувати будь-яку спробу блокування», – вважає експерт.

Тим часом, фракція БЮТ-«Батьківщина» збирає підписи під зверненням про необхідність термінового переведення Юлії Тимошенко на лікування до Київської обласної клінічної лікарні. Потім це звернення надішлють керівництву Лук'янівського СІЗО, Державної пенітенціарної служби та МОЗ.

У Державній пенітенціарній службі Радіо свобода повідомили, що Юлія Тимошенко отримує те лікування, яке було призначене за результатами обстеження медичної комісії. А те, що відбувається в стінах парламенту, ­– за межами компетенції пенітенціарної служби.

Колишнього прем’єра засудили у жовтні до семи років за перевищення службових повноважень, наступного тижня почнуть розглядати апеляцію у цій справі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG