Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні саміту ЄС дискутують зміни до договору ЄС


Герман ван Ромпей
Герман ван Ромпей
Глава Європейської Ради Герман ван Ромпей вважає, що для зміцнення фінансової дисципліни в країнах єврозони зовсім не обов’язково вносити зміни в основоположні договори ЄС.

Про це йдеться в доповіді, підготовленій ван Ромпеєм напередодні дводенного
саміту ЄС, що починається в четвер у Брюсселі. Деякі витяги з цього документа опинилися в розпорядженні ЗМІ. Герман ван Ромпей виступає за нову угоду щодо податків, яка, на відміну від базових договорів ЄС, не вимагатиме тривалої процедури ратифікації парламентами і учасниками національних референдумів в європейських країнах.

Про необхідність розробки нового договору про Євросоюз – щоб уникнути нових ризиків для єдиної європейської валюти – раніше заявили лідери Франції та Німеччини.

Їхні плани підтримали в США. У середу в Парижі міністр фінансів США Тімоті Ґайтнер заявив: «Нашим відносинам притаманні міцність і продуктивність, ми впевнені в правильності того, що роблять президент Франції та інші міністри, що працюють з Німеччиною для посилення міцності європейської системи. Нас надихає їхній рух уперед – і не тільки в сенсі проведення реформ в Європі заради майбутнього зростання, а й у створенні основ фіскального союзу», – заявив міністр фінансів США.

Велика Британія заявила, що не схвалить ці заходи, якщо вони не будуть враховувати інтереси Лондона. Британський прем’єр Дейвід Камерон у статті виданню The Times зазначив, що, на його думку, в угоді мають бути прописані гарантії захисту фінансового сектору Сполученого Королівства, а також єдиного ринку ЄС.
XS
SM
MD
LG