Доступність посилання

ТОП новини

Путін звинуватив США і «проїхався» по Україні (європейська преса)


Прага – Європейські газети звертають увагу на різкі заяви російського прем’єр-міністра Володимира Путіна, у яких він покладає на керівництво США вину за підтримку протестів проти виборчих фальсифікацій у Росії. Оглядачі також зауважують, що Путін запевнив росіян від їхнього ж імені, що вони нібито не хочуть такого хаосу, який був в Україні. Різні видання також наголошують, що Путін запевнив російську громадськість: «Революції в Росії не буде». ЄС також оголосив щойно про виділення більшої частини своєї міжнародної допомоги у наступні роки арабським країнам, а також відзначив труднощі у стосунках з Україною.

Австрійська «Ді Прессе» інформує, що російський прем’єр-міністр Володимир Путін звинувачує США у підтримці протестів у Росії. Газета також зауважила, що російський глава уряду докоряв у четвер США, що вони нібито «дали стартовий сигнал» критичним виступом Гілларі Клінтон на саміті ОБСЄ у Вільнюсі для демонстрацій проти нечесних виборів до Держдуми, котрі відбулися минулої неділі. Видання з Відня наголошує на тому, що Путін відкрито звинуватив Америку у витрачанні мільйонів доларів на підтримку опозиції та борців за права людини в Росії і підбурювання цих сил проти російської державної влади. Російський прем’єр одночасно залякував у четвер російських демонстрантів законом та закликав їх до діалогу зі владою. Путін також переконував, що нібито ніхто в Росії не хоче хаосу, подібного до того, що був нещодавно в Киргизстані та Україні. Газета з Австрії також інформує, що протести росіян проти фальсифікації на думських виборах на користь путінської «Єдиної Росії» тривають по висхідній.
Держсекретар задала тон деяким нашим діячам всередині країни
Володимир Путін

Чеська «Лідове новіни» також цитує слова російського глави уряду Володимира Путіна з критикою позиції США щодо російських виборів: «Я подивився на першу реакцію наших американських колег. Перше, що зробила Держсекретар, – дала оцінку виборів, заявивши, що вони нечесні та несправедливі, хоча навіть ще не отримала матеріалів спостерігачів. Вона задала тон деяким нашим діячам всередині країни і дала сигнал. Вони цей сигнал почули і за підтримки Держдепартаменту США почали активно працювати». Путін, як цитує чеське видання, звинуватив демонстрантів у тому, що «вони діють згідно з добре відомим їм сценарієм» і « у власних цілях». Празька газета також цитує слова Путіна:«...у нас у державі люди не хочуть, щоб ситуація проявилася так, як у Киргизстані чи в нещодавньому минулому в Україні». Російський глава запевнив у четвер також, що «ніхто не бажає хаосу»(революції, мовляв, у Росії не буде), і закликав опозицію до діалогу зі владою.
Для підписання угоди мав би бути створений відповідний сприятливий клімат
Штефан Фюле

Брюссельське видання EUObserver звертає увагу на наміри ЄС найближчими роками збільшити міжнародну допомогу арабським революціям на понад 6 мільярдів.Комісари ЄС з розширення Союзу Штефан Фюле та спеціальний комісар з розвитку Андріс Пієбалґс озвучили останні плани ЄС з міжнародної допомоги. Вони повідомили, що Брюссель планує довести свою міжнародну допомогу у 2014-2020 роках до понад 60 мільярдів євро. Понад 20 мільярдів призначені на допомогу країнам третього світу, 14 мільярдів – кандидатам на вступ до ЄС, на кшталт Туреччини, і 18 мільярдів – на сприяння реформам у колі 16-ти сусідів ЄС: від Марокко до Білорусі, котрі не мають найближчим часом реальної перспективи приєднання до Євросоюзу. Тут також було сказано про погіршення стосунків ЄС з Україною та явну перешкоду на шляху до укладення Угоди про асоціацію між ЄС та Києвом. Ув’язнення Юлії Тимошенко, вважають євро комісари, «зовсім не доречне». Штефан Фюле також наголосив тут: «Країни-члени ЄС дали ясно зрозуміти: для підписання угоди мав би бути створений відповідний сприятливий клімат».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG