Доступність посилання

ТОП новини

Протестний вибір росіян


Москва – Згідно з попередніми результатами виборів, до російського парламенту пройшли чотири партії із семи зареєстрованих. Проте, на відміну від попередньої Думи, розклад сил дещо змінився. У «Єдиної Росії» тепер не буде конституційної більшості і лідер списку партії президент Дмитро Медведєв ще напередодні визнав, що для ухвалення законодавчих актів «Єдиній Росії» доведеться вступати в коаліцію.

Те, що «Єдина Росія» втратить конституційну більшість у парламенті, було зрозуміло ще за тиждень до виборів з даних соцопитувань. Однак уже очевидно, що правляча партія не дотягує до того результату, який прогнозували соціологи.

За попередніми даними, наступна Державна Дума виглядатиме так:

238 місць – «Єдина Росія»,
92 – КПРФ,
64 – «Справедлива Росія»,
56 – ЛДПР.

Однак, на думку члена наукової ради Московського Центру Карнегі Миколи Петрова, важливішим є не розподіл місць у парламенті, а зміна настроїв у російському суспільстві. Рівень роздратування виборців проти правлячої партії, на думку експерта, досяг апогею. Тому на наступних виборах їх учасникам буде необхідна реальна підтримка громадян, переконаний Петров.
Вибори зафіксували, а частково й ініціювали, зміну суспільних настроїв
Микола Петров

«Я вважаю, що політичні наслідки цих виборів дуже великі і вони не лише пов'язані зі зміною розстановки сил у Державній думі. Вибори зафіксували, а частково й ініціювали, зміну суспільних настроїв. У цьому сенсі, я думаю, що таких виборів, як сьогодні, ми більше в осяжному майбутньому не побачимо і вже наступні вибори будуть значно конкурентнішими, набагато більш жорсткими. Ті партії, які в них братимуть участь, це будуть не просто електоральні проекти, а це реальні сильні партії, які користуватимуться реальною підтримкою виборців», – каже Микола Петров.

Провал «Єдиної Росії» свідчить про делегітимізацію влади – експерт

Результат Єдиної Росії більшість експертів оцінюють, якщо не як поразку, то точно як істотну втрату позицій. Політолог Лілія Шевцова вважає, що підсумки парламентських виборів говорять про делегітимізацію російської влади.
Ми присутні на початку кінця путінського головування
Лілія Шевцова

«Я думаю, що нова епоха настала 24 вересня, коли відбувся, власне, так званий конституційний путч і Путін повернувся до Кремля, вважає Шевцова. У Сибіру, на Далекому Сході і в інших регіонах говорять про провал «Єдиної Росії». Не дивлячись на всі маніпуляції, незважаючи на всі фальсифікації. Сам цей провал свідчить про делегітимізацію влади, яка природно матиме свої наслідки і для березневих виборів президента. Тобто, по суті справи, ми присутні на початку кінця путінського головування», – каже Швецова.

Чи зробить Путін роботу над помилками?

Незважаючи на формальну перемогу «Єдиної Росії», більшість експертів оцінює її результат, як поразку партії влади. Ведучий експерт Центру політичної кон'юнктури Росії Павло Салін впевнений, що команді Володимира Путіна слід провести роботу над помилками, зробленими в ході компанії «Єдиної Росією». Якщо цього не відбудеться, то, на думку політолога, це може загрожувати прем'єр-міністру другим туром на березневих президентських виборах.
Мова може зайти про другий тур, а це для Путіна вже буде катастрофою
Павло Салін

«Путін і політтехнологи, які працюють на Путіна, повинні зробити дуже серйозний висновок, бо якщо вони будуть діяти такими ж методами, якими діяла «Єдина Росія», то, боюся, результат Путіна буде не таким вражаючим і не таким, на який він розраховує. І навіть мова може зайти про другий тур, а це для Путіна вже буде катастрофою», – впевнений Павло Салін.

Спостерігачі кажуть про нерівні умови
Поле було зміщено в бік одного з гравців
Хайді Тальявіні

У спостереженні за російськими виборами взяли участь 340 європейських експертів. Остаточний висновок з'явиться в середині січня. Проте, як заявила глава місії спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Хайді Тальявіні партії, що брали участь у виборах, були в нерівних умовах: «Особисто мені ці вибори здалися грою лише деяких учасників, яким було дозволено змагатися. А поле було зміщене в бік одного з гравців», – сказала Тальявіні.

За деякими даними, у нового складу нижньої палати парламенту, не виключено, зміниться і керівник. Місце спікера замість Бориса Гризлова може зайняти В'ячеслав Володін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG