Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 on-line


Київ – Одна з найсильніших футбольних команд Європи – збірна Англії – грає в одній з Україною групі «D». Матчі групи проходитимуть в Україні, але жити і тренуватись англійці вирішили у польському Кракові. Журналістам це рішення тренери пояснили лаконічно: «брак інформації про Україну». Європейські спортивні оглядачі скористались електронними технологіями і переконались, що збірна Англії має рацію. Україна – принаймні в інтернеті – представлена не належним чином.

Розпочнімо віртуальну мандрівку Україною через світову пошукову систему Google, де можна знайти більш-менш детальну інформацію про підготовку країни до Євро-2012: її постачають сайти УЄФА, Федерацій футболу України та Польщі, Кабінету міністрів України. Wikipedia розповідає про основні віхи історії України, її головні міста, культуру тощо. А от знайти детальну інформацію про кожне з міст, де проходитимуть матчі європейської першості, проблематично. Точніше, інформація є, але вона не структурована, у ній важко розібратись, особливо тим, хто не володіє українською або російською мовами.

У експертів складається враження, що сайти українських міст спрямовані здебільшого на росіян, оскільки максимум інформації подано російською мовою (це стосується міських сайтів Донецька та Харкова). Електронні сторінки Львова подають місто як культурну столицю України, а віртуальний Київ виглядає вельми офіційно, – каже експерт Європейської асоціації бізнесу Наталія Попович.

«Світова спільнота, яка цікавиться Україною, активно шукатиме інформацію про неї, у першу чергу в інтернеті (on-line). Тож якщо Україна і Польща відпрацюють надання корисної споживчої інформації, то до нас приїдуть не тільки фанати, але й їхні друзі чи родини. До речі, у Польщі, як мені відомо, є гарний туристичний портал, з усіма матчами, з інформацією про міста-господарі, навіть з туристичними пропозиціями, і це 8-ма мовами!» – розповідає експерт.

Український спеціаліст з комп’ютерних технологій вважає, що фанат перед поїздкою на чемпіонат цікавиться звичайною інформацією: де поселитись, де попоїсти у незнайомому місті, як доїхати з аеропорту до центру міста тощо. Уболівальник – людина хоч і специфічного психологічного типу, але її потреби типові для будь-якого мандрівника: «Сайти міст мають показувати інформацію щодо того, коли і де будуть відбуватись матчі, про кав’ярні та готелі. Не завадить інформація про туристичні центри та бюро, тощо».

Вихід on-line по-польськи та по-українськи

Віртуальна футбольна Польща уже фактично створена. Як інформують кореспонденти польської інформаційної агенції PAP, тамтешні «інтернетники» днями розмістили стандартні електронні бази даних про кожне з чотирьох міст, які приймають Євро. Там міститься найбільш корисна й цікава інформація: наявність місць у готелях або мотелях, відомості про приватні квартири, господарі яких готові поселити у себе уболівальників.

Також на сайтах цих міст можна знайти розклад футбольних матчів Євро, розклад транспорту та електронні карти з позначками місць проживання, харчування, медичної допомоги та поліції. Великою популярністю у відвідувачів польських сторінок інтернету користуються віртуальні подорожі по стадіонах та містах – до речі, стадіони українських міст уже також розміщені в мережі.

Директор Національної агенції з підготовки до Євро Маркіян Лубківський нагадує: детальна інформація про підготовку та проведення чемпіонату Європи з футболу у Польщі та Україні міститься на офіційному сайті УЄФА. А щодо деталей про міста: розклад матчів, інформація про наявність готелів і медичних установ, рух комунального і міжміського транспорту – то це мають розробити й розмістити на своїх сайтах адміністрації міст-господарів.

Українські експерти мають свої пропозиції для керівників цих міст. Один із фахівців київської приватної компанії Олександр Соколинський розповів Радіо Свобода: «Нині маємо можливість завдяки японському винаходові, який називається QR Code, наносити інформацію на сувенірну продукцію, зроблену в Україні. Одним натиском на кнопку можна було б показувати й розповідати про нашу державу, ознайомити уболівальників з організацією Євро-2012…».

Та головною вимогою для цього є вільний доступ до інтернету. Голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов та мер Харкова Геннадій Кернес вже пообіцяли вільний доступ до електронних комунікацій на час турніру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG