Доступність посилання

ТОП новини

Футбольний расизм загрожує гостям «Євро-2012»?


Українська міліція вчиться вгамовувати футбольних фанатів, Донецьк, 30 листопада 2010 року
Українська міліція вчиться вгамовувати футбольних фанатів, Донецьк, 30 листопада 2010 року
Київ – Футбольні вболівальники, що прибудуть до України на «Євро-2012», можуть зазнати насильства від неонацистських угруповань – прогнозує низка британських медіа. Однак і правоохоронці, й незалежні експерти в Україні, і самі фанати переконані, що ці випадки не будуть масовими. Зокрема в МВС запевняють, що міліціонерів навчають протидіяти проявам расизму та фанатським заворушенням. Між тим низка міжнародних правозахисних організацій бачить зовсім інші загрози для закордонних гостей чемпіонату.

Приїхавши до Польщі та України у 2012 році, вболівальники можуть опинитися в епіцентрі проявів неонацизму та ксенофобії – такі припущення оприлюднили днями «ВВС», «Mirror Daily» та інші медіа-ресурси Великобританії. Як вони повідомляють, організатори турніру розраховують на допомогу поліції у 2012 році, після серії інцидентів з використанням нацистської символіки та нападів на вболівальників, які мали місце в Україні раніше.

Українські правоохоронці готуються захищати безпеку іноземних уболівальників та протидіяти проявам неонацизму, однак нині суспільні настрої та кримінальна статистика в Україні свідчать, що великої загрози немає, повідомив Радіо Свобода голова прес-служби МВС Володимир Поліщук.

«Оскільки цю тему піднімають у Європі, ми вивчили ситуацію щодо боротьби зі злочинністю зараз. Статистика свідчить, що українці скоюють злочини проти іноземців набагато менше, аніж іноземці, які перебувають в Україні – проти українських громадян. А відтак говорити про масові прояви ксенофобії та расизму в Україні – щонайменше передчасно. Однак ми робимо все, щоб забезпечити порядок на чемпіонаті, – заявив речник міністерства. – Українське МВС співпрацює з поліцією інших держав Європи, зокрема, ми координуємо зусилля щодо контролю за футбольними вболівальниками, які вже заплямували свою репутацію».

«Якщо десь щось подібне відбувалося, то це окремі неадекватні люди» – фанат

Радіо Свобода вдалося зв’язатися з фанатами футбольного клубу «Динамо Київ», які вважаються найчисленнішими в Україні. Ніяких нападів на іноземців чи використання неонацистської символіки фанати не планують, розповів Радіо Свобода Віктор, один із лідерів фанатського руху за умови, що ми змінимо його ім’я та голос.

«Ви пригадуєте раніше якісь надзвичайні та масові прояви неонацизму з боку фанатів? Якщо десь щось подібне відбувалося, то це окремі неадекватні люди. Нічого страшного з нацистським підтекстом я гадаю, не відбудеться. Якась частина фанатів спробує знайти таких самих фанатів з інших країн і влаштувати сутички, адже такі фанатські групи є і у Великобританії, і в Хорватії, та в інших країнах. Атак на звичайних вболівальників з боку українських фанатів не буде. Владі більше уваги треба звертати на те, що активізується дрібний криміналітет», – сказав Віктор.

Представник фанатського руху наголошує, що фанати не зацікавлені вдаватися до праворадикальних дій під час «Євро-2012», оскільки це негативно вплине на імідж країни загалом.

Загроза існує, але її не варто переоцінювати – експерт

Загроза проявів неонацизму під час чемпіонату існує, але її не варто переоцінювати, вважає Мрідула Гош, керівник Східноєвропейського інституту розвитку, організатор семінарів з протидії расизму та ксенофобії під час «Євро-2012».

«Безпека на стадіоні та на вулиці – різні речі. Я знаю, що для контролю всередині стадіону робиться дуже багато, і там проблем не буде. Поза стадіоном це теж можна зменшити, для цього необхідне навчання і міліції, і суспільства загалом. Але потрібна і відповідна медіа-кампанія. Німеччина провела блискучу кампанію, після того, як британські медіа напередодні футбольних матчів навішали багато стереотипів стосовно німців. Цей досвід Україні корисно було б вивчити. Про неонацистський рух правоохоронці знають, вивчають цю проблему».

Найбільшою загрозою для вболівальників є дії міліції – Amnesty International

В Україні є небезпека, з якою вболівальники мають набагато більше шансів зіштовхнутися, аніж з проявами неонацизму, повідомляє менеджер організації «Міжнародна Амністія» в Україні Тетяна Мазур.

«Для вболівальників, які приїдуть на чемпіонат, існує ризик зустрічі з правоохоронцями, яка може завершитися для них досить трагічно. В Україні є проблеми із застосуванням катувань у міліції, але влада, на жаль, нічого не робить. Ми рекомендували створити незалежний орган, який би розслідував зловживання з боку міліції. Бо нині міліціонери почуваються безкарними», – пояснює представниця правозахисної організації.

Усі експерти, опитані Радіо Свобода, вважають, що для захисту вболівальників на чемпіонаті Європи з футболу як від проявів расизму та ксенофобії, так і від свавілля правоохоронців, треба терміново реформувати українську міліцію. У МВС запевняють, що відповідні реформи вже тривають.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG