Доступність посилання

ТОП новини

«Тризубівці» за голову Сталіна отримали до 3 років


Київ – Тема сталінської спадщини далі викликає в Україні бурхливу реакцію. Суд у Запоріжжі сьогодні виніс вирок «тризубівцям» за пошкодження пам’ятника Йосипу Сталіну. На виході з суду на націоналістів чекали комуністи, які кидали яйця в бік ідеологічних опонентів. Дійшло і до бійки. Правоохоронці затримали двох комуністів та одного «тризубівця».

Звинувачені у пошкоджені пам’ятника Йосипу Сталіну у Запоріжжі визнані винними. Жовтневий райсуд міста ухвалив вирок, за яким «тризубівці» отримали від 2 до 3 років позбавлення волі із відстрочками дії з року до трьох. Також суд зобов’язав їх відшкодувати матеріальні збитки на суму майже 110 тисяч гривень.

Утім, цей вирок суперечить низці українських законів, які ставлять під сумнів можливість встановлення пам’ятників радянському диктатору, відзначив адвокат у справі Володимир Прудовський.

«Суд не дав оцінки тим законодавчим актам, що забороняють встановлення пам’ятників Сталіну, закону про Голодомор, указу Президента. У нас є указ не тільки Президента Віктора Ющенка, а й Леоніда Кучми, який також на цьому наголошував», – зазначив Прудовський.

Лідер запорізьких комуністів, депутат парламенту Олексій Бабурін каже, що рішення суду треба поважати.
Ми не жадаємо крові – ми жадаємо справедливості
Олексій Бабурін

«Задоволений я, чи не задоволений, рішення суду – це рішення суду. Ми, хоч і можемо бути не задоволені, але ми не жадаємо крові – ми жадаємо справедливості. Тож ми будь-яке рішення сприймаємо як законний судовий вирок», – сказав Бабурін.

Після суду не обійшлося без рукоприкладства

Один із учасників мітингу комуністів намагався напасти на одного із засуджених, Едуарда Андрющенка. Молодик кинув у «тризубівця» яйцем, після чого зав’язалася бійка, розповів Радіо Свобода запорізький журналіст Дмитро Мороз.

«На нього накинувся якийсь молодий чоловік. Він кинув яйце, а потім почав бити. Андрющенко не дуже маленький хлопець, тож почав відповідати, відтак почалася звичайна бійка. Міліціонери підбігли, розтягнули їх усіх. В принципі, на Андрющенка накинулися двоє. І Андрющенка, і тих двох повели до райвідділу міліції», – повідомив Мороз.

Пізніше стало відомо, що на Едуарда Андрющенка та на його нападників склали протоколи про адміністративне правопорушення.

Представники опозиційних політичних сил у відповідь пікетували Жовтневий райвідділок міліції Запоріжжя з вимогою звільнити «тризубівця» та «покарати представників КПУ». Суд розгляне цю справу 14 грудня.

Пам'ятник Сталіну в Запоріжжі було встановлено у травні 2010 року на території Запорізького обкому КПУ. У грудні того ж року бюст пошкодили, відтявши йому голову. Відповідальність за скоєне взяла на себе націоналістична організація «Тризуб». У новорічну ніч 31 грудня пам'ятник Сталіну підірвали – слідство у цій справі ще триває. У листопаді цього року комуністи знову встановили бюст радянському вождеві, назвавши його елементом інтер’єру обкому.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG