Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі знову «воскрешають» Сталіна


Київ – Сьогодні комуністи вдруге відкрили в Запоріжжі пам’ятник Йосипові Сталіну. Цього ж дня національно-патріотичні організації провели акцію протесту проти увічнення Сталіна, самі ж прибічники Компартії під час відкриття монумента напали на журналіста, який знімав про це сюжет. Представники більшості в Запорізькій міськраді вже виступили з осудом цієї ініціативи. А міський голова Запоріжжя Олександр Сін, який раніше обіцяв знести монумент радянському диктаторові, якщо його відновлять, коментарів не дає.

Двометровий силуміновий пам’ятник Йосипові Сталіну, який з’явився сьогодні перед офісом Запорізького обкому КПУ, є майже точною копією монумента, який невідомі підірвали наприкінці минулого року. Однак цього разу він стоятиме не один: біля нього комуністи поставили пам’ятник радянській партизанці Зої Космодем’янській. Спеціально для монументів до будівлі зробили скляну прибудову і додатково оточили обком металевою огорожею.

На відкриття прибули півтори тисячі прихильників Компартії з різних регіонів України, які перед тим пройшли святковою ходою центральними вулицями міста.

Раніше міський голова Запоріжжя Олександр Сін обіцяв знести пам’ятник Йосипові Сталіну як незаконний, якщо його надумають відновлювати. Тому комуністи заявили тепер, що пам’ятник є «архітектурним елементом будівлі» обкому, а церемонія відкриття – зустріччю з народним депутатом Олексієм Бабуріним.

Комуністи обіцяють захищати свого «вождя» ретельніше

Відкриваючи скульптурну групу, Олексій Бабурін запевнив, що її спорудження ініціювали ветерани, які й зібрали на це близько 300 тисяч гривень.

«Це воля ветеранів. Сталін – це символ. Це керівник держави, яка перемогла у Великій вітчизняній війні. Цього разу ми зробили все, щоб зберегти пам’ятник Сталінові та Зої Космодем’янській, щоб вандали більше не доторкнулися до світлої пам’яті наших героїв», – сказав депутат.

Ходу комуністів та церемонію відкриття монумента Сталінові охороняло чимало правоохоронців. Однак не обійшлося без конфліктів. Пенсіонери, прихильники Компартії накинулися на журналіста, який готував сюжет для одного з телеканалів. Вони обізвали його провокатором і стали відштовхувати від погруддя Сталіну, доки не втрутилася міліція.

Тим часом на Фестивальній площі, недалеко від маршруту ходи комуністів, місцеві націоналістичні організації влаштували акцію протесту. Вони встановили величезну мішень із зображенням Сталіна і пропонували всім охочим влучити в неї дротиком.

Погруддя «вождя» в Запоріжжі – це незнання історії

Утім, встановлення бюсту «вождя» обурило не лише націоналістів, але і представників провладної більшості Запорізької міської ради. Ігноруванням уроків історії вважає це депутат міськради від Партії регіонів Денис П’ятигорець.

«Питання встановлення пам’ятника дуже суперечливе. Ми пам’ятаємо, хто насправді відбудовував запорізькі заводи, якою ціною далася перемога у війні і скільки було загиблих від Голодомору. Якщо говорити в межах закону, то треба дотримуватися всіх норм. Або це пам’ятник, і мають бути погодження міської влади, або це архітектурний елемент – і тоді не треба такого галасу. Насправді це піар Компартії, яка намагається хоч якось привернути до себе увагу», – каже депутат-регіонал.

Встановлення погруддя Сталіна в Запоріжжі є абсолютно нелогічним із погляду історії, говорить запорізький історик Олег Власов.

«Сталіна лише одного разу запросили в Запоріжжя офіційно – до відкриття Дніпрогесу. Він відмовився, пославшись на зайнятість. У радянський час у Запоріжжі стояло декілька Сталінів, але всі вони були прибрані за часів Хрущова та Брежнєва – було відповідне рішення Компартії, яке засуджувало сталінський режим», – каже історик.

Погруддя колишнього керівника Радянського Союзу Йосипа Сталіна запорізькі комуністи вперше встановили перед своїм офісом 5 травня 2010 року.

28 грудня цього ж року йому відпиляли голову члени організації «Тризуб». Пам’ятник тимчасово відновили, але новорічної ночі його знищили вибухом, у чому теж звинувачували «тризубівців» та представників інших національних організацій.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG