Доступність посилання

ТОП новини

Стартувала «Грузинська мрія» мільярдера з провінції


Мільярдер Бідзіна Іванішвілі
Мільярдер Бідзіна Іванішвілі
Прага – Філантроп та мільярдер Бідзіна Іванішвілі офіційно оголосив у неділю в Тбілісі про створення громадського руху «Грузинська мрія». Експерти розцінюють цей крок, як наміри опозиції завоювати контроль над парламентом Грузії, де дотепер переважає політична сила нинішнього президента країни Міхеїла Саакашвілі – «Об’єднаний рух Грузії». Хоча Іванішвілі нещодавно влада в Тбілісі позбавила грузинського громадянства, але він та його прихильники приступають до активних дій.

Головна мета нового руху, котрий за даними засновників «Грузинської мрії», нараховує вже до 10 тисяч членів, виграти парламентські вибори у жовтні 2012 року. Виступаючи в Тбілісі перед кількома тисячами прихильників, Бідзіна Іванішвілі назвав старт нового громадського руху запорукою відновлення національної єдності та прискореної інтеграції Грузії із Заходом: «Від сьогодні на майбутнє ми прагнемо до розбудови держави, де порядність, гідність і професіоналізм створять фундамент для успіху, як кожного громадянина, так і держави в цілому. Ми прагнемо отримати довіру від наших абхазьких та осетинських співвітчизників для відновлення територіальної цілісності Грузії; гарантування зайнятості наших громадян з гідної платнею, при створенні справжнього правосуддя та зміцненні сподівань і віри наших громадян; утвердження цінностей західної демократії та інтеграції в євроатлантичні структури – замість того, щоб лише імітувати рух до Європи».

Відомі правозахисники, діячі культури, спортсмени Грузії увійшли до лав «Грузинської мрії»

55-річний Бідзіна Іванішвілі – виходець з глухого грузинського села Чорвіла (поблизу Чіатурі) , котрий чимало років жив у Франції і має мільярдні статки.

До «Грузинської мрії» під його проводом увійшли такі діячі, як поет Раті Амаґлобелі, активіст з прав людини Манана Кобахадзе, зірка футболу Каха Каладзе. Також у залі зборів нового руху були присутні лідери грузинських Вільних демократів та Республіканської партії.

У регіонах Грузії почали створювати відділення нового руху з метою об’єднання всіх сил, котрі не згодні з офіційною владою президента Міхеїла Саакашвілі.

Речники з правлячої партії нинішнього президента Грузії вже охарактеризували новий рух «Грузинська мрія» як «голос з минулого» людей зі старої номенклатури.

Експерти поки-що не певні щодо успішності політичного проекту Бідзіни Іванішвілі. Вони вважають, що потрібен час, котрий покаже, яким політиком проявить себе нинішній мільярдер і чи зможе він насправді створити реальну альтернативу владі Саакашвілі.

Водночас суд в Тбілісі розпочав у понеділок слухання апеляції Бідзіни Іванішвілі щодо незаконності позбавлення його грузинського громадянства.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG