Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає Росію провести нові вибори


Прага – Європейський парламент закликає Росію провести нові вибори до Державної думи, а також розслідувати усі повідомлення про фальсифікацію виборів до російського парламенту, що пройшли 4 грудня. У резолюції, яку було ухвалено в середу, європейські парламентарі також привітали російські протести як вияв волі народу. В Росії резолюцію вважають втручанням у внутрішні справи.

У резолюції, яку ухвалив Європейський парламент, ідеться про те, що проведення виборів у Росії засвідчило, що Росія не дотримується стандартів виборів, визначених Організацією з Безпеки і Співпраці в Європі. Європейські парламентарі також висловили глибоке занепокоєння повідомленнями про фальсифікації та попередніми висновками спостерігачів щодо процедурних порушень. Також вони висловили занепокоєння щодо заангажованості засобів масової інформації, переслідування незалежних спостерігачів та відсутності розмежування між партією та державою.

В резолюції також ідеться про відмову в реєстрації кільком опозиційним партіям, про порушення свободи зібрань, недотримання політичної конкуренції та плюралізму. Парламент закликав провести нові вибори після реєстрації усіх опозиційних партій.
Європейський парламент не закликає скасовувати результати, а лише закликає провести нові вибори
Речник Європейського парламенту

Разом з тим, як пояснив речник Європейського парламенту Іштван Пеґер, парламентарі вирішили не закликати російську владу скасувати результати цих виборів: «Була лише одна зміна щодо того, що потрібно провести нові чесні вибори та скасувати нинішні результати. Але останню частину, про скасування, вирішили не ухвалювати. Тож Європейський парламент не закликає скасовувати результати, а лише закликає провести нові вибори».

Європарламентарі привітали російські протести як вияв волі народу

Європейські парламентарі також висловили підтримку росіянам, які вийшли на демонстрації на захист свого голосу. Вони засудили придушення цих протестів та закликали покарати винних у їхньому придушенні.

В Росії на резолюцію Європарламенту відреагували вкрай різко. Представник російського Міністерства закордонних справ Олексій Лукашевич назвав резолюцію ЄС «грубим втручанням у внутрішній законодавчий процес» і не виключив, що з боку Росії будуть кроки у відповідь.

Посол Росії при Європейському Союзі Володимир Чижов пов’язує ухвалення резолюції з початком саміту ЄС-Росія, який відбудеться 15 грудня. Але на його думку, резолюція не вплине на позицію керівників ЄС, бо резолюція, за його словами, є «порожньою», і необов’язковою до виконання.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG