Доступність посилання

ТОП новини

Російська столиця в очікуванні нового мітингу


Москва – Сьогодні представники російських опозиційних партій і громадських рухів подали в московську мерію повідомлення про проведення 24 грудня нового масового мітингу за «чесні вибори» у Росії. Організатори цієї акції сьогодні у День конституції Росії також провели установче засідання нового дискусійного клубу – «Круглого столу 12 грудня».

Реакція керівництва Росії на багатотисячний суботній мітинг на Болотній площі у Москві розчарувала багатьох. Прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков сказав, що фальсифікації на парламентських виборах 4 грудня, якщо й були, то не могли суттєво вплинути на результати голосування, згідно з якими перемога партія «Єдина Росія». А президент Дмитро Медведєв на своїй сторінці в Facebook висловив незгоду з гаслами, що прозвучали на мітингу, але доручив перевірити інформацію про виборчі порушення.

Повідомлення Дмитра Медведєва на Facebook
Повідомлення Дмитра Медведєва на Facebook
На думку лідера Руху за права людини Льва Пономарьова, російська влада таким чином тільки заохочує до нових протестів.
«Це буде піднімати градус, вони допомагають нам. Медведєв допоміг вже, коли він сказав дурість, тому що він сказав, що не визнає гасло мітингу, а основне гасло мітингу було «за чесні вибори», – вважає Пономарьов.

Протест буде наростати

Де саме в Москві відбудеться новий масовий мітинг поки невідомо. Один з організаторів, опозиціонер Борис Нємцов повідомив Радіо Свобода, що до оргкомітету акції увійшли відомий письменник Борис Акунін і журналіст Сергій Пархоменко. «Ми подали сьогодні з ранку заявку на Васильївський спуск на 50 тисяч осіб, – каже Нємцов. – Буде дуже масовий мітинг. Якщо нас буде дуже багато і більше, ніж було 10-го, то так по-хамськи, як зараз, вони поводити себе не будуть».

«Круглий стіл 12 грудня»

Нємцов так само, як і інші відомі політики, правозахисники й діячі культури, сьогодні прийшов на установчі збори «Круглого столу 12 грудня». Серед його учасників люди, які не часто з'являються на подібних акціях: політологи Лілія Шевцова і Георгій Сатаров, письменники Володимир Войнович та Олександр Кабаков, академік Юрій Рижов. Як зауважила народна артистка Росії Лія Ахеджакова, останній масовий мітинг засвідчив рідкісну єдність росіян. «Я просто щаслива, що це сталося. Болотна площа – це головне, звичайно. Я песиміст, але це якусь таку надію вселяє, по-перше, молодь прийшла, і те, що не було крові, і те, що там об'єдналися всі, хто тільки може об'єднатися і ніколи не об'єднувався».

«Круглий стіл 12 грудня» – це постійно діючий дискусійний клуб. Його мета – координувати зусилля тих, хто не згоден з політикою російської влади, тих, хто виступає за дотримання законів і насамперед основного закону країни – Конституції Російської Федерації. У своєму першому зверненні учасники нової громадської ініціативи закликали російську владу забезпечити відкриті та чесні вибори.

Росія, мітинг проти нечесних виборів, 10 грудня
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG