Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель не покладає великих надій на саміт Україна-ЄС


Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу
Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу
Брюссель – Напередодні саміту Україна-ЄС, Польща, яка головує у Раді Євросоюзу, висловлює сподівання, що, якщо угоду про асоціацію й не буде парафовано на саміті у Києві, то принаймні до кінця нинішнього року це все ж мало б відбутися. Однак, інші європейські дипломати переконують, що парафування – це тривала технічна процедура, яка не може бути завершена до кінця грудня. Тим часом, головна мета, яку переслідуватимуть лідери ЄС на саміті, тепер полягає тільки у заявах, що переговори про політичну асоціацію та економічну інтергацію України до ЄС вже завершені. Але чи це висловлять, наразі ще невідомо.

«Основні дискусії саміту будуть зосереджені на питаннях про втілення реформ, що пов’язані зі спільною метою стосовно стандартів політичної асоціації та економічної інтеграції між ЄС та Україною», – так заявляють у Євросоюзі перед двостороннім самітом, що відбудеться наступного понеділка у Києві.

Тим часом відомо, що угода про асоціацію із частиною про встановлення зони вільної торгівлі, фактично ще до кінця не готова до парафування та підписання. Тому проривів у цьому напрямку на нинішньому саміті Україна-ЄС очікувати не слід. Причину вже не раз озвучували представники європейського політикуму, а саме: погіршення українського політичного клімату та, зокрема, системна проблема вибіркового судочинства для усунення опозиційних політиків. Це питання представники двостороннього переговорного процесу від Євросоюзу називають «критичним».

Обійдуться загальними деклараціями?

Тому, якщо все буде гаразд, то у Києві вочевидь, обійдуться тільки загальною декларацією, мовляв «технічні переговори щодо угоди завершені, залишилося зробити останні зусилля, аби перейти до наступних кроків». А от у сенсі необхідних зусиль, європейські лідери знову зауважать: українсько-європейське зближення базується на спільних зобов’язаннях дотримуватися верховенства права, поважати права людини й демократичні принципи.

Миколай Довгилевич, держсекретар з європейських питань від Польщі, яка завершує своє головування у Євросоюзі, підсумовуючи роботу його країни на «європейській ниві» за останні шість місяців, залишається налаштованим оптимістично.

«Я гадаю, що угода (про асоціацію – ред.) буде парафована до кінця року, а це означає, що це може статися після саміту, – каже він. – Я не можу бути впевненим у цьому на сто відсотків, бо цю впевненість я матиму тільки у понеділок після саміту. Але я вважаю, що наразі виглядає на те, що це станеться до кінця 2011 року».

У інтерв’ю Радіо Свобода Довгилевич додає більш категорично: «Ні, не буде парафування (у понеділок –ред.), але я оптимістично налаштований, що парафування буде здійснене до кінця року. Я – оптиміст».

Похвалять лише за візи та міжнародне співробітництво

Натомість, джерела у дипломатичних колах ЄС кажуть, що максимальним досягненням саміту може стати заява про завершення переговорів. Але для цього ще буде потрібна політична воля. Тому Київ та Брюссель перебувають у постійному контакті, а робота з підготовки до зустрічі на вищому рівні триватиме й протягом вихідних, – додають європейські дипломати.

У будь-якому разі вже напевне відомо, що у саміті від Європейської співдружності візьмуть участь голова Європейської ради Герман Ван Ромпей та голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

До порядку денного саміту входить питання лібералізації візового режиму. У контексті двосторонніх стосунків, це чи не єдиний пункт, де Україну хвалитимуть, бо за останній час держава значно просунулася у виконанні «дорожньої карти» для відміни віз, наданої їй минулого року.

Також позитивні відгуки на адресу України, вочевидь, висловлять у контексті її участі у переговорах щодо Придністров’я та інших питаннях владнання регіональних криз і міжнародного співробітництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG