Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Україна-ЄС буде безрезультатним – аналітик


Варшава – Завершується головування Польщі у Раді Європейського Союзу. Один із пріоритетів цього головування – наближення України до Європейського Союзу, а зокрема укладення Угоди про асоціацію ЄС з Україною. Якою мірою Польщі вдалося реалізувати цей пріоритет? Чого у Варшаві очікують від саміту Україна-ЄС, який наступного тижня має відбутися в Києві. «Радіо Свобода» звернулося з такими запитаннями до експертів з провідних польських аналітичних центрів.

Київський саміт Україна-ЄС буде безрезультатним. У цьому переконаний аналітик «Центру східних досліджень» Войцех Кононьчук. За його словами, ще кілька тижнів тому у Польщі сподівалися, що саміт відкриє дорогу до підписання угоди про асоціацію, а тим самим розпочнеться реальний процес зближення України з ЄС.

Але тепер, наголошує Кононьчук, впливові політики ЄС дуже розчаровані Віктором Януковичем. Український президент, каже аналітик, лідерам багатьох країн ЄС обіцяв вирішити проблему Юлії Тимошенко, проте не дотримав своїх обіцянок.

Реальний найбільш песимістичний сценарій?

За спостереженнями Кононьчука, сьогодні в ЄС рівень довіри до президента Януковича – нульовий. Доти, доки Тимошенко перебуватиме у в’язниці, каже Кононьчук, Євросоюз не погодиться на підписання та ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною. «Я побоююся, що криза, яка виникла у стосунках України з ЄС лише поглиблюватиметься. Шанси на її вирішення – незначні, тим більше, що судячи з усього, для української влади головний пріоритет – перемога на парламентських виборах у жовтні наступного року. Тож українська влада всі свої зусилля спрямовує на те, щоб Партія Регіонів здобула таку перемогу, навіть ціною поглиблення кризи в стосунках з ЄС», – сказав аналітик.
Євросоюз зайнятий власними проблемами, тож питання України для ЄС навіть не другорядне
Експерт

Експерт говорить про недалекоглядність офіційного Києва. «Українська влада, – каже він, – дуже україноцентрична. Вона переконана, що Україна – це пуп землі, і що ЄС тільки й те робить, що думає про євроінтеграцію України. Насправді ж Євросоюз зайнятий власними проблемами, зокрема економічною кризою, тож питання України для ЄС навіть не другорядне. Самовпевненість Києва у тому, що Брюссель піде на все заради угоди з Києвом абсолютно безпідставна». На думку Кононьчука, для ЄС угода про асоціацію – це дієве знаряддя впливу на ситуацію в Україні. Тож українська влада, яка згортає демократію в країні, не отримає угоди з ЄС «просто так».

Кононьчук важає, що ймовірність найбільш песимістичного сценарію в розвитку відносин України з ЄС дуже велика. Він каже, що процес підписання й ратифікації Угоди про асоціацію може бути заблокований навіть на кілька років.

Польща, говорить аналітик, зробила все можливе, щоб переговорний процес із Україною щодо асоціації завершився. І це вдалося. Тож можна говорити про певний успіх польського головування. Проте далеко не все у стосунках України з ЄС залежить від країни, яка головує в Раді Євросоюзу. Принципові рішення, каже Кононьчук повинні ухвалити в Києві.

Без угоди ЄС матиме ще одну Білорусь?

Про малу ймовірність того, що угода про асоціацію з ЄС буде підписана на київському саміті говорить інший польський експерт Ігор Любашенко, автор аналітичної розвідки «Перспективи асоціації України з ЄС». Аналітик з Польського інституту міжнародних справ каже, що Польща та ЄС опинилися в двозначній ситуації. З одного боку вони зацікавлені в підписанні угоди з Україною, адже угода спричинить взаємне відкриття ринків і покращить інвестиційний клімат в Україні. Та водночас ЄС хоче демократизації України та її суспільно-економічної модернізації.

На даний момент, каже Любашенко, у зв’язку з внутрішніми політичними подіями в Україні, ці два прагнeння ЄС важко погодити. Утім, Угоду про асоціацію треба підписати, вважає аналітик. Така угода, каже експерт, дасть Євросоюзові можливість активно впливати на ситуацію в Україні.
Європейський Союз ризикує відкинути Україну від європейської перспективи
Експерт

«Відкидаючи підписання угоди, – говорить Любашенко, – Європейський Союз ризикує відкинути Україну від європейської перспективи і таким чином перевести її в категорію держав незацікавлених поглибленням партнерства, тобто в розряд таких держав як Білорусь, Азербайджан, чи Вірменія».

Любашенко говорить про ще одну важливу причину задля якої необхідно підписати угоду про асоціацію. Щойно після підписання, наголошує аналітик, буде опубліковано текст цієї угоди. Оприлюднення тексту, каже він, дасть можливість змістовно дискутувати про майбутні відносини між ЄС та Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG