Доступність посилання

ТОП новини

Євроінтеграція «з перешкодами»


Київ – Шансів на парафування угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом дуже мало. Про це напередодні саміту Україна-ЄС кажуть і європейські, і українські дипломати. Водночас, за останніми соціологічними дослідженнями, більше половини молодих українців підтримують вступ до ЄС.

Парафування угоди про асоціацію на саміті Україна-ЄС 19 грудня може і не відбутися, але це не фатально, саміт важливий сам по собі, переконує директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин. Зближення з ЄС залежить, у першу чергу, від того, чи будуть українці дотримуватися демократичних засад, наголосив сьогодні у Києві керівник секції політики представництва Євросоюзу в Україні Ганнес Шрайбер.

«Наразі угода про асоціацію ще не підписана і не ратифікована. Ми не впевнені, що це станеться до узгодження її тексту. А це може статися, а може й не статися. І це залежить не лише від соціальних та економічних питань. Це стосується і демократії, і прав людини, і верховенства права – ці аспекти є найважливішими», – зауважив Ганнес Шрайбер.

Президент України Віктор Янукович сьогодні визнав, що єдиним гострим питанням на шляху нової домовленості з ЄС є справа колишнього прем’єра Юлії Тимошенко.

«ЄС – це однозначно вибір молодих»

Водночас громадська думка – за євроінтеграцію. Так вважають 46% опитаних громадян України і 60 відсотків молоді (від 18-29 років), зазначила директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна. Нині українці бачать набагато більше переваг від європейської інтеграції, ніж два роки тому. На її думку, найбільше це помітно в молоді.

«ЄС – це однозначно вибір молодих, тому що більше половини за вступ і близько 20 відсотків – проти. Тобто, молоді люди хочуть. Чому хочуть, зрозуміло. Хочуть, перш за все, вільно пересуватися світом, хочуть навчатися в західних університетах і багато іншого, що мають їх ровесники в Західній Європі», – Ірина Бекешкіна.

Для того, щоб Україна опинилася в Європі, а молодь вчилася в європейських університетах, молоді потрібно підключитися до політики. Про це говорить політолог Андрій Самброс. Він закликає відродити незалежні молодіжні громадські організації, яких сьогодні в Україні майже немає.

«Якщо молодь не буде займатися політикою, то вона абсолютно ніяк не буде впливати на ті процеси, які відбуваються щодо глобальної інтеграції. А участь у політиці – це не лише голосування на виборах. Це якраз підтримка суспільних організацій і участь у їхній діяльності, це фінансування цих організацій зі власної кишені. Доки організації залежать від партій та інвесторів, неможливо вплинути на політичні процеси в Україні. Якщо б у нас, дійсно, був незалежний студентський рух, який був би незалежний хоча б від університетів, можливо, це щось би змінило», – наголосив Андрій Самброс.

За даними опитування, серед перешкод для євроінтеграції, які бачать українці, зменшилася вага економічних чинників. Однак люди бачать, що на просування України до Європи дедалі більше впливають керівництво ЄС та дії українських політиків.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG